Jan Rouweler

We zijn deze keer bij: Jan Rouweler

 

SDC10831 - kopie


Wanneer en waar ben je geboren?
Ik ben geboren op 8 april 1973 in Wierden, in de buurtschap Rectum, tussen Wierden en Enter. Rectum was deels Wierden, Rijssen en Enters georiënteerd. Wij hoorden bij het laatste.

Waar ben je opgegroeid? Ik ben opgegroeid als 3e in een gezin van zes. Thuis hadden we een melkveebedrijf. Ik ging in Enter naar de lagere school en het voorgezet onderwijs heb ik gevolgd in Rijssen. Ik was in Enter bij de de muziekvereniging en in Wierden bij de PJGO.

Wat voor studie heb je gevolgd? Mavo, AOC Zenderen en Hogere Landbouwschool Deventer(studierichting internationale handel).

Hoe ben je in het Markelosebroek terecht gekomen?
Liesbeth en ik wilden graag buitenaf wonen, want dat waren we beide gewend. Op een dag reed ik voor mijn werk in Holten over de Langstraat. Daar ben ik naar Kniep’n Appie gegaan en heb hem gevraagd of hij zijn huis wilde verkopen. Dat wilde hij niet, maar hij verwees me door naar de Roudaalterweg (dit huis dus) en ben er direct naar toe gereden. De hele boerderij was te koop met 8 ha grond. We wilden niet zo veel grond en gelukkig was het ook met minder te koop. Ik had een leuk eerste contact met de bewoners Herman en Trui Beltman en ben gelijk s ’avonds met Liesbeth gaan kijken. We hebben binnen een week de deal gemaakt en dezelfde zaterdag van die week al getekend. Op 17 maart 2000 zijn we getrouwd en er gaan wonen.

Hoe is je gezinssamenstelling? Samen met Liesbeth hebben we 2 kinderen. In 2008 is Teun geboren en in 2011 is Hein geboren. Ze gaan allebei naar de Brookschole. Teun zit op voetbal en Liesbeth gaat daar altijd met hem naar toe, want ik heb geen verstand van dat spelletje. Hein gaat straks, na het behalen van zijn zwemdiploma, op paardrijles waar ik dan mee naar toe ga, dat spreekt me meer aan.

 

20161208_220236

Hoe bevalt het buitenleven? Wat vindt je de leuke en minder leuke aspecten ervan. Alles wat wij om thuis doen, zien wij niet als werk. We zijn allebei op de boerderij opgegroeid en we vinden het heerlijk om buiten bezig te zijn. Mijn gazon wordt echter nooit zo strak als van iemand van “de stroate”, maar dat is ook niet de bedoeling. We vermaken ons met de koeien , paardjes en trekkers. Een echt nadeel kan ik niet bedenken.

Heb je dieren/vee? Toen we hier pas woonden hebben we enkele jaren witvlees kalveren gevoerd voor Alpuro, dat doen we nu niet meer. We hebben een kleine pony en ik heb een Fries gehad die helaas overleden is. Ik zoek nog een b pony om te mennen en waar Hein dan straks eventueel op kan rijden. Op termijn wil ik ook wel weer een Fries. Ik koop in het voorjaar meestal enkele pinken en verkoop ze weer tegen de winter als dit lukt. Als het niet lukt dan gaan ze op stal. Verder hebben we kippen, duiven, een hond en katten.

Wat vind je van het noaberschap in de buurt? Ik vind dit geweldig en ben dit van huis uit ook gewend. Kindervisites bijvoorbeeld kenden we niet, maar is ook erg leuk. De feestjes in de buurt zijn ook super, maar natuurlijk ook de mindere dingen zoals rouw horen erbij.

Wat doe je beroepsmatig? Na mijn studie wist ik dat ik graag vertegenwoordiger wilde worden. Ik kon bij Esso komen in Oldenzaal, terwijl ik dacht dat ik niks had met olie. In 2000 ben ik naar AVIA Weghorst gegaan. Ik heb 20 jaar met veel plezier in de olie gewerkt. Ik ben in 2015, voor mezelf begonnen. Ik help mensen en bedrijven commercieel op weg. Ik vind het leuk om mensen beter te maken terwijl ze niet ziek zijn. Inmiddels begeleid ik ook een aantal jonge ondernemers met de bedrijfsopvolging. Mijn bedrijf heet Spoer training en advies. En ja…. Spoer is Rijssens voor spoor. “Ik help mensen op het spoor, ik zet ze op het spoor of wijs ze het goede spoor”. Ik ben erg blij met het genomen besluit in 2015 en kijk tevreden terug op mooi werk afgelopen jaar.

Dopen Hein-146

Zit je in het verenigingsleven? En zo ja waarin? Ja, maar niet in Markelo. Ik heb 25 jaar in het bestuur van de muziekvereniging Enter gezeten en was 7 jaar voorzitter van de PJGO in Wierden. Sinds 2008 ben ik voorzitter van het kerkbestuur van de Katholieke kerk in Rijssen.

Welke hobby’s heb je? Natuurlijk het mooie buitenleven, het hobbyvee en mijn passie voor de handel. Ik presenteer in de zomer enkele evenementen en ik houd van muziek maken. Nadat ik ben gestopt bij de muziekvereniging in Enter ben ik trekharmonica gaan spelen en speel bijvoorbeeld af en toe op de Parkstede in Rijssen. Verder mag ik graag om het hoes knooi’n.

Ga je wel eens op vakantie en waar naar toe? Wij gaan nooit op vakantie, dit kennen we van huis ook niet. Als we vakantie hebben gaan we lekker thuis bezig, dagjes weg en af en toe met ons bootje (ex. Stobben Henkie) naar de Schipbeek varen met de jongens.

Welke reis heeft het meest indruk op je gemaakt? Voor mijn studie ben ik 3 maand in Canada geweest. Mooi land, maar verder niets voor mij. Veel te groot en niet de gezelligheid in de buurt zoals we dat hier kennen. Ik ben ook nog 6 weken in Ierland geweest voor mijn studie, ook heel mooi voor een keer, maar niet om naar terug te gaan.

Toen je vanmorgen wakker werd wat was toen het eerste waar je aan dacht? Dat ik mijn auto in moest pakken. Ik had een drukke dag in de planning waarvoor veel spullen mee moesten.

Waar mogen ze je voor wakker maken? Voor lekker eten. Als Liesbeth uit eten is geweest neemt ze vaak wat lekkers mee. Bijvoorbeeld een lekkere bamischijf. Daar mag ze me voor wakker maken en eet ik lekker op de rand van het bed op .

Wat voor blunder heb je ooit meegemaakt? In 1996 ben ik vertegenwoordiger geworden. Ik kreeg als tip dat ik elke dag in de krant moest kijken wie er overleden was. Ik zag een naam in de krant staan waarvan ik dacht dat ik daar was geweest en ging naar de avondwake. Ik zat netjes in de kerk en zag daar ineens vanuit mijn ooghoek de klant zitten waarvoor ik naar de avondwake kwam.

Aan welke activiteit in de buurt doe je mee of heb je meegedaan? Aan de optochtwagen. Verder weinig, ik ben vaak druk met mijn eigen bedrijf en ook zeker met de kerk. Liesbeth doet aan meer dingen mee en dan pas ik ’s avonds op mijn jongens.

SDC11291
Heb je wel eens iets opmerkelijks in ‘t Brook meegemaakt? Toen ik hier kwam wonen leek het wel alsof de boeren nooit tijd hadden om gras te maaien, behalve op zondag. Dat was ik zeker niet gewend in Rectum.

Wat mis je nog in t Brook of wat zou je graag veranderd zien? Ik vind dat Markelosebroek veel goeds heeft. Ook met betrekking tot school en de buurtvereniging. Je helpt elkaar voort, dat vind ik erg prettig ook voor de kinderen.

Wat vind je het mooiste plekje in t Brook? De Schipbeek vind ik fantastisch. Hij gaat als een lint door het landschap heen. De tv-toren blijft ook mooi, het is een herkenningspunt.

Wat mis je nog als activiteit in t Brook en hoe denk je dat we de mensen nog meer kunnen betrekken bij activiteiten? Ik denk dat het betrekken van mensen bij activiteiten steeds lastiger gaat worden. Dat komt denk ik door de leeftijdscategorieën , diversiteit van de bewoners en de drukke agenda’s van de mensen. Mensen hebben veel te kiezen en stellen eigen prioriteiten. Het aantal mensen bij activiteiten is nu kleiner. Dat betekend dat het organiseren makkelijker wordt maar de soorten activiteiten diverse zullen zijn.

Wat vind je van dit item op de site? Ik vind het een leuk item. Ik leer zo mensen kennen en komt van alles over ze te weten.

Heb je nog iets wat je wilt zeggen of kwijt wilt? Ik heb volgens mij al heel erg veel verteld en ben benieuwd hoe jullie dit gaan verwoorden. Wat vond je van dit gesprek? Ik vond het leuk om te het doen en heb het met heel veel plezier gedaan.

We hebben nog een vraag voor jouw van Madeleine Bruins-Slot: Komt jouw vlotte babbel je ook goed van pas in je werk? Ja, ik heb hier wel gemak van, haha! Mijn woorden worden nu als trainer en adviseur heel erg gewogen. Het luistert heel nauw wat ik in mijn werk tegen de mensen zeg, dus niet te veel humor enzovoort. Maar tijdens de optocht, als presentator bij de wagen, ach… dan praat ik graag alle kanten op.

Wie moeten we de volgende keer vragen voor “Kuier’n met” en welke vraag heb je voor hem of haar? Ik zou het leuk vinden dat de Popp’n Jongs worden geïnterviewd. Mijn vraag voor hun is : Wat is het geheim van het familiebedrijf ‘de Poppe’?