Paul en Jeannie van Tillo

Beste buurtgenoten,

Naar aanleiding van een mail die wij ontvingen van Paul en Jeannie, hebben wij besloten om hun te interviewen over hun leven in het Brook.

Paul en Jeannie de mail.

Onderstaand is hij te lezen.

Groet,

Het bestuur

20160121_215348

 

Jullie wonen al een hele poos in Markelo. Waar kwamen jullie vandaan?

Wij zijn alle twee in Hoensbroek, een dorpje in de zuidelijke mijnstreek, geboren; Jeannie op 9 augustus 1942 en Paul op 11 november 1942. In 1965 zijn wij in Hoensbroek getrouwd en kregen twee dochters: Monique in 1966 en Carina in 1968.( Wij hebben verleden jaar op 1 mei ons 50 jarig huwelijk in Markelo gevierd )

Wat deden jullie toen beroepsmatig?

Jeannie: Ik heb een opleiding gevolgd voor kleuterleidster, en heb dit beroep ca. 13 jaar uitgeoefend.

Paul: Na mijn middelbare school opleiding heb ik mijnbouwkunde gestudeerd en ben 10 jaar werkzaam geweest in het ondergronds mijnbedrijf. Met de dreiging van de mijnsluitingen in het verschiet heb ik een HBO opleiding werktuigbouw gevolgd. Aansluitend heb ik in Fontainebleau onder Parijs in een periode van 2 jaar een General Management Training gevolgd.

Vanaf 1968 ben ik werkzaam geweest in de verpakkingsindustrie in Maastricht als adjunct directeur techniek en heb dit ca. 18 jaar gedaan.

Uiteraard zijn wij toen van Hoensbroek naar Maastricht verhuisd en later naar het meest zuidelijke Maasdorpje Eijsden.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging ben ik via een headhunter in 1989 in Deventer als Technisch Directeur bij een Rotational Moulding bedrijf van start gegaan. Dit hield natuurlijk in, dat we ook in de omgeving van Deventer moesten gaan wonen. Onze kinderen woonden toen al zelfstandig ( Monique in Eijsden en Carina in Maastricht ) en verhuisden dus niet mee.

Waarom zijn jullie naar het Markelosebroek verhuisd ?

Paul: Omdat ik in september al aan mijn nieuwe baan begon en ons huis in Eijsden nog niet was verkocht, heb ik gedurende 4 maanden in hotel en vakantie huisjes gewoond; oa. op de Kattenberg. In die periode at ik geregeld een biefstukje bij Eppie van de Smit en ben zodoende in contact gekomen met Harold Pullen van het toen nog makelaarskantoor Kromhof en Pullen

Zo zijn we terecht gekomen op de verbouwde woonboerderij van Wim Meijer van oorsprong “Popp’n Gerhard sient”. We hebben in de begin periode nog contact gehad met de oorspronkelijke bewoners: Dina Schreurs en haar schoondochter Dinie Schreurs. Via hen hebben we nog diverse foto’s gekregen uit de periode, dat het nog een echt boerenbedrijfje was.

poppen gerrit 6poppen gerrit 00

Hoe ervaren jullie het Noaberschap ?

Voor ons is dat een hele mooie en nieuwe ervaring; vooral het contact met onze directe buren was voor ons heel belangrijk. Het opgenomen zijn in de buurtschap, de onderlinge behulpzaamheid, de saamhorigheid en het ongedwongen mee kunnen doen aan allerlei feestjes en activiteiten hebben wij als een warme deken ervaren. Zo vierden wij samen bruiloften, jubilea en bijzondere verjaardagen, gingen samen naar toneeluitvoeringen in de Reggehof, de Kösterskoele en het schooltje en dronken gedurende 26 jaar met elkaar de nieuwjaarsborrel……… soms tot in november, maar gedronken werd hij.

Aan welke activiteiten doen jullie graag mee van de buurt ?

We hebben geregeld, dan de een dan de ander, deel genomen aan workshops, fietstochten, buurtreisjes en natuurlijk toneeluitvoeringen en het Brookfeest.

Welke initiatieven van de buurt spreken jullie aan ?

Wij willen hier graag verwijzen naar onze bedankbrief aan het bestuur. Het creatieve in de buurt vinden we erg goed. De activiteiten zijn sinds wij hier wonen enorm uitgebreid. Ook blijkt, dat als je jongeren in het bestuur hebt, er een veel grotere deelname van jongeren is aan de activiteiten die georganiseerd worden. Wij waarderen de inzet van alle bestuursleden door de jaren heen, die telkens weer een groot deel van hun vrije tijd besteden aan activiteiten in de buurt.

Welke gebeurtenis in het Markelosebroek heeft veel indruk op jullie gemaakt ?

Er zijn veel gebeurtenissen die grote indruk op ons hebben gemaakt, maar vooral het gezamenlijk ontbijten tijdens het 30 jarig jubileum van de buurtvereniging springt hier uit. Maar ook de verdrietige gebeurtenissen, zoals het wegvallen van een heel aantal buurtgenoten, hebben ons diep geraakt.

Wat hebben jullie beleefd in het Markelosebroek waar jullie veel lol om hebben gehad ?

De wijze waarop het Brook Duo ( waar wij overigens veel respect voor hebben ) ons tijdens het frühshoppen gedurende de jaren heen behoorlijk te grazen heeft genomen, heeft ons achteraf veel plezier bezorgd. Als wij ’s zondags via het “Sienepad” naar de tent liepen, vroegen we ons enigszins nerveus al af, wat ons nu weer te wachten stond. Gezelligheid kent geen tijd, dus bleven we vaker iets te lang aan de bar hangen, waardoor de weg door het bos naar huis niet altijd even gladjes verliep. Overigens zullen we, ondanks dat we dan in Limburg wonen, op het komende buurtfeest minimaal het früshoppen bijwonen.

Wat vinden jullie de mooiste plek in het Markelosebroek en waarom ?

Wij zijn erg trots op ons eigen domeintje; in de loop van de jaren hebben wij het naar eigen inzicht ingericht en genieten daar dagelijks van. Door de aanplant van veel verschillende bessenstruiken lokken wij veel vogels naar onze tuin en hebben inmiddels meer dan 80 verschillende soorten gespot. Ook hebben we voor elkaar een aantal herkenningspunten in onze tuin benoemd. Zo heet het pad door het bos richting Snellink het “Sienepad” De singel aan de kant van Schorfhaar waar een beekje doorloopt “De Plasgoot”, en het kleine bosje langs de weg aan de zuidkant “De Morshoek” Daarnaast vinden wij overigens de vele landschapselementen in en om het Markelosebroek erg mooi.

Wat voor activiteiten missen jullie nog in het Markelosebroek ?

Er worden zo veel verschillende activiteiten georganiseerd; we kunnen dus echt niet zeggen, dat we iets missen.

Zitten jullie in het verenigingsleven en zo ja, waar in ?

Jeannie: Ik ben nog lid van Vrouwen van Nu ( plattelands vrouwen ) en als onderdeel daarvan bij de Tuinclub. ( De Groene Juffers ) Ook ben ik inmiddels 26 jaar lid van de Yoga club.

Paul : Ik ben jaren secretaris geweest bij de Lions Club Markelo Lochem Mixed, en heb een substantiële rol gespeeld bij de oprichting daarvan.

Welke hobby’s hebben jullie ?

Wij houden beiden natuurlijk van tuinieren en alles wat daarmee samenhangt. Ook vogelstudie neemt bij ons een belangrijke plaats in. Inmiddels zijn we gestopt met skiën en bergbeklimmen; dit hebben we ruim 30 jaar gedaan. Nu hebben we een trein abonnement en reizen geregeld door het hele land, waarbij wij veel steden, musea en andere bezienswaardigheden bezoeken.

Gaan jullie wel eens op vakantie en waar gaan jullie dan naar toe ?

Oostenrijk was ons favoriete vakantieland ; hier zijn we wel 40 jaar ’s zomers en ’s winters geweest. In Frankrijk hebben wij een aantal keer een vakantie in de Provence doorgebracht; daarnaast bezochten wij steden als Wenen en Rome. Aan onze vakantie in Süd Tirol een paar jaar geleden kwam na anderhalve dag als gevolg van een hevige blikseminslag een einde. De laatste jaren zijn wij een paar keer naar Sauerland geweest.

Nu gaan jullie verhuizen, en wat is hiervan de reden ?

Van meet af aan hebben wij gezegd, dat we ergens tussen ons 70e en 75e levensjaar terug zouden keren naar onze roots en wel naar het Zuid Limburgse heuvelland. Onze hele familie woont in het zuiden: 2 kinderen , 6 kleinkinderen en zelfs 2 achterkleinkinderen; verder ook onze broers en zussen met aanhang.

( Stiekempjes gaan we iets korter richting de mantelzorg ……. ha, ha. )

Wij kunnen nu het werk nog goed aan, maar willen in goede gezondheid in het Zuiden nog iets nieuws gaan opbouwen.

Wanneer verhuizen jullie en waar naar toe ?

De week na Pasen vertrekken we. We hebben een vrijstaand woonhuis gekocht in het hartje van het Zuid Limburgse Heuvelland, aan de rand van het dorpje Noorbeek, grenzend aan de Belgische Voerstreek. Bij het huis hebben we een tuin van ca. 740m², met een ruim terras en veel buxus haagjes en perkjes; iets minder dan de 10.000 m² die we altijd met plezier hebben onderhouden.

Onze nieuwe woning in de Bovenstraat 26 te Noorbeek

Jullie hebben dieren : paardjes, geiten en kippen …… gaan die mee ?

De paardjes gaan mee, hiervoor hebben wij inmiddels onderdak gevonden op 5 minuten loopafstand van ons nieuwe adres. De kippen en de geitjes mogen blijven.

Hoe is de omgeving daar ?

Het is een dorpje, kleiner als Markelo, met een enorm groot verenigingsleven; veel dorpscultuur en tradities, mooie restaurantjes en cafétjes. Kortom een klein, maar gezellig dorpje ……… midden in het prachtige heuvelland.

Wat zullen jullie het meest missen van hier ?

We hebben ons hier gedurende 26 jaar enorm thuis gevoeld; de gastvrijheid van onze directe leefomgeving, en als eerder genoemd de grote saamhorigheid van Markelosebroek zullen we missen. In Noorbeek zullen we opnieuw een sociaal leven op moeten bouwen. De herinnering aan 26 jaar Markelo zal blijven.

Wat vinden jullie van dit item op de site ?

Geweldig, we lezen ze altijd. We denken, dat het voor veel mensen best moeilijk is om op alle vragen spontaan een antwoord te geven. Door deze verhalen, kun je soms een heel andere kijk op mensen krijgen. We blijven in Noorbeek de interviews lezen en onderhouden zo ons contact online ook met de mensen hier.

Hebben jullie nog iets wat jullie willen zeggen of toe willen voegen aan dit interview ?

We vonden het gesprek heel plezierig; verder hopen we, dat de nieuwe bewoners net zo warm worden ontvangen als wij dat hebben ervaren. Ze verheugen zich er ontzettend op, om hier naar toe te komen.

Op 6 februari nemen wij afscheid van onze directe buren; samen met hun kinderen en kleinkinderen zijn zij, evenals de nieuwe bewoners, bij ons uitgenodigd voor een “come and go party”. Op deze wijze kunnen de nieuwe bewoners in een ongedwongen sfeer kennis maken met hun toekomstige buren, en omgekeerd ook natuurlijk.

Tot slot willen we alle mensen in en om de Markelosebroek bedanken voor alle hulp die we gedurende de 26 jaar dat we hier verbleven hebben mogen ondervinden en de warmte waarmee we vanaf het begin door iedereen zijn ontvangen.

Markelosebroek bedankt en ………….. goodgoan!

Wij wensen jullie veel geluk op jullie nieuwe stek, en hopen jullie bijvoorbeeld op het Brookfeest, waar jullie uiteraard van harte welkom zijn, weer te ontmoeten.

Buurtvereniging Markelosebroek.