Frank van de Raadt

Kuiern met buurtgenoten in het Markelosebroek:

We zijn deze keer bij: Frank van de Raadt

 • Wanneer en waar ben je geboren?
  Ik ben geboren in Gorssel op 17 mei 1970.
 • Waar ben je opgegroeid?
  Op 4-jarige leeftijd zijn we verhuisd naar Joppe en daar hebben we altijd buitenaf gewoond. Ik had geen agrarische achtergrond maar het boerenleven trok mij wel. Ik heb veel geholpen bij onze buren, die op de ouderwetse manier kalveren opfokten. s ’Morgens om 7 uur in de stal om te voeren. De buurman had daarnaast 1 koe voor de melk. Soms ging ik  mee met buurman Linde naar de veemarkt in Doetinchem om kalveren aan te kopen.
 • Wat voor studie heb je gevolgd?
  Ik heb de LTS in Lochem gevolgd en aansluitend de MAVO gedaan. Gestudeerd heb ik aan de IVA Driebergen waar ik een commerciële opleiding heb afgerond.
 • Hoe ben je in het Markelosebroek terecht gekomen en waar woonde je voor die tijd?
  Na mijn studie en dienstplicht heb ik een flat gekocht in Deventer waar ik 5 jaar gewoond heb.
  Mijn toenmalige vriendin had een paard en het buitenleven bleef trekken, dus heb ik eind 1997 onze boerderij aan de Slagendijk gekocht.
  De financiële middelen waren beperkt en dus kochten we een huis wat opgeknapt moest worden. Bij mijn eerste bezichtiging, ik weet het nog goed, pakte ik een steen uit een muur vast en kon deze er zo uittrekken, wat de toenmalige staat van de boerderij aangaf.
  Eerst heb ik één jaar in het oude huis gewoond, waarna we een bouwkeet betrokken die we zo neergezet hadden dat we uitzicht hadden over de weilanden. Dan kon je tenminste ergens anders naar kijken dan steeds naar de bouw en af en toe nog even relaxen.
  Inmiddels samen met Loes hebben we vijf jaar klussend in deze bouwkeet doorgebracht. Tijdens de verbouwingen hebben wij veel hulp gehad, onder anderen van Willem Elkink onze toenmalige buurman en Frederik Knopers. Knopers kwam de eerste keer langs en zei in het voorbijgaan “ik nemme …..……guld’n in’t uur”, wachtte verder niet af, liep door en ging aan het werk, gewoon geen gedram en klaar.
  Ook van die prachtige opmerkingen van Frederik, zoals toen we met de slaapkamer aan het metselen waren, die vrij groot is, de opmerking kwam “nou ai hier wat wilt moi vang’an”.
  Op het laatst was het wel afzien in de keet, pannetje hier en pannetje daar voor de lekkage bij te veel wind. We hebben een jaar pauze ingelast om een keer lekker op vakantie te gaan toen we het eerste deel van het huis hadden betrokken. Toen na een jaar bleek dat we gezinsuitbreiding kregen, onze zoon Ot was in aantocht, hebben we de laatste dingen afgerond van de woonkamer, zodat we in iedere geval konden wonen en bezoek ontvangen. Loes heeft s ’avonds voor de bevalling nog op de steiger staan schilderen. We zijn voordat alles was zoals het nu is 16 jaar aan het klussen geweest. Maar het resultaat is prachtig.
 • Hoe is je gezinssamenstelling?
  We zijn niet getrouwd. Ik heb Loes al wel gevraagd en ze heeft ook ja gezegd, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Samen met Loes heb ik 2 kinderen, zoon Ot en dochter Karlijn.
 • Hoe bevalt het buitenleven? Wat vindt je de leuke en minder leuke aspecten ervan?
  Ik ben niet zo geschikt om dicht op elkaar te wonen. En ik vind het buitenleven heerlijk, dus waar we nu wonen is super. s ’Winters is het wel stil, en voor de kinderen is het wel eens een nadeel dat je altijd af moet spreken om bijvoorbeeld te spelen.
 • Heb je dieren/vee?
  We hebben op dit moment een hond, hij heet Kwast, en doet zijn naam eer aan met zijn lange haar en verder nog 2 paardjes. We hebben ook schapen en kippen gehad, maar daar zijn we door alle regeltjes maar mee gestopt.
 • Wat vindt je van het noaberschap in de buurt en was je daar bekend mee?
  Dit kende ik van vroeger op ‘t Joppe. Daar hielp je elkaar ook, onder andere met het hooien als deze aan kleine balen van het land kwamen. Ik vind die oude noaber tradities heel mooi en het is jammer dat dit allemaal minder wordt.
 • Wat doe je beroepsmatig?
  Vanuit de IVA-opleiding heb ik als verkoper stage gelopen bij een autobedrijf, maar ik vond deze drukkende verkoop niet leuk. Ik heb toen gesolliciteerd bij de BP Noord Oost Nederland en ben daar gestart met de verkoop van detergenten (autoshampoo en schoonmaakmiddelen) Na ongeveer een jaar kon ik een smeerolierayon van een toenmalige vertrekkende collega overnemen waar ik onder anderen in contact kwam met industriële klanten waar we olie verkochten. Na een jaar of drie heb ik besloten dat ik graag verder wou in de industriële markt waardoor ik voor een Zweeds bedrijf ben gaan werken in de verpakkingsindustrie. Voor dit bedrijf zat ik veel in het buitenland, wat na de komst van onze kinderen minder leuk was. Na 12,5 jaar heb ik daarom besloten geheel iets anders te gaan doen en ben aan de slag gegaan bij een uitgeverij van het technisch elektronica tijdschrift Elektor.
  Hier heb ik 3 jaar gewerkt waarna ik werd benadert door het Finse bedrijf Savopak of ik de verkoop voor Nederland en België op wou zetten. Ik ben toen begonnen met de opbouw van mijn huidige bedrijf, De Slagen Packaging BV.
  Ondertussen produceren en assembleren wij gezamenlijk eenmalige en meermalige plywood verpakkingen, daarnaast verzorgen wij corrosie beschermende verpakkingen om de te verpakken producten goed te kunnen conserveren. De eerste 2 jaar hebben we vanuit huis gewerkt en na twee jaar het kantoor in de kapschuur betrokken. Dit was tevens de start van de eigen assemblage/productie die we in een gehuurde hal van Mercom in Enter/Goor betrokken. Het werken op verschillende locaties was niet zo praktisch mede gezien het feit dat we een aantal mensen met een zorgbehoefte aan het werk hebben die het toch wel fijn vinden af en toe ondersteuning te krijgen. We hebben dus nu inmiddels ons bedrijf met kantoor gevestigd op onze nieuwe locatie aan de Aalsvoort in Lochem.
 • Zit je in het verenigingsleven? En zo ja waarin?
  Ik ben lid van de tennisvereniging in Markelo waar ik graag tennis. Verder ga ik met een vast clubje altijd op zondag morgen mountainbiken.
 • Welke hobby’s heb je?
  De zaak kost natuurlijk veel tijd, maar daarnaast klus en ski ik graag, skiën houden wij geregeld bij op de borstelbaan. Verder is ook zeilen één van mijn favoriete bezigheden.
 • Ga je wel eens op vakantie en waar naar toe?
  Skiën in Oostenrijk en zeilen in Friesland.
 • Welke reis heeft het meest indruk op je gemaakt?
  Ik ben voor mijn werk veel in Azië geweest. Het verschil tussen arm en rijk is daar enorm, wat veel indruk op mij maakte is de vreselijke uitbuiting en het feit dat met name de minder bedeelde mensen daar zo respectloos worden behandeld.
 • Toen je vanmorgen wakker werd wat was toen het eerste waar je aan dacht?
  Tja, gewoon: goh wat heerlijk de vogels fluiten weer, het wordt weer voorjaar.
 • Waar mogen ze je voor wakker maken?
  Voor heel veel eigenlijk, maar voor Formule-1 sta ik op, zeker nu Max mee doet.
 • Wat voor blunder heb je ooit meegemaakt?
  Ooit heb ik per ongeluk de inkoopprijzen naar een klant gefaxt. Toen ik het door had ben ik er naartoe gereden en maar gewoon met de billen bloot gegaan. Hij vatte het sportief op en heeft de fax ongezien aan mij mee terug gegeven.
 • Aan welke activiteit in de buurt doe je mee of heb je meegedaan?
  Ik zat in het schoolbestuur van de Brookschole waarvoor ik nu nog de organisatie van het oud-papier regel. Ook zit ik in de uilenwerkgroep waar we het veldwerk verrichten voor de Markelosebroek. Hier ben ik bij betrokken geraakt doordat wij zelf een uilenkast wilden hebben en de vrijwilligers vroegen of ik zou willen helpen, altijd leuk om zo de buurt te leren kennen dacht ik toen.
 • Wat mis je nog in t Brook of wat zou je graag veranderd zien?
  Ik vind dat we eigenlijk wel heel erg verwend zijn met alle voorzieningen die we hebben in en om Markelo. Ik hoop dat dit zo blijft en met name voor onze buurt, de Brookschole.

 

 • Wat vind je het mooiste plekje in t Brook?
  Uiteraard onze woonplek, maar ook de Domelaar. Erg leuk om te zien hoe de natuur geleidelijk verandert door de komst van het water.
 • Wat mis je nog als activiteit in t Brook en hoe denk je dat we de mensen nog meer kunnen betrekken bij activiteiten?
  Dat vind ik een lastige vraag. Mensen hebben gewoon teveel en zijn vaak al heel druk met alle vaste verplichtingen.
 • Wat vind je van dit item op de site?
  Doordat je het leest kom je dingen van mensen te weten wat dan weer als aanspreekpunt of gespreksthema kan dienen. Op die manier krijg je verbinding.
 • Heb je nog iets wat je wilt zeggen of kwijt wilt?
  Nee, ik ben een gelukkig mens.
 • Wat vond je van dit gesprek?
  Leuk, maar ik had de vragen wel van tevoren willen weten dan had ik over de antwoorden na kunnen denken. Wilco/Corine: we doen dit bewust niet, zodat je dan spontanere antwoorden krijgt.
 • We hebben nog een vraag voor jouw van Henk Bussink zijn vraag is: Mis je de gezelligheid en de soep op 5 december tijdens het schminken van Sint en Piet bij de fam. Bussink niet??
  Ja heel erg. Ik vind het een hele leuke traditie en fantastisch dat ze dit altijd zo doen en dan ook nog op Janni’s verjaardag, en natuurlijk de borrel s’morgens vroeg.