Aarnt Jan Heilersig

Markelosebroek kuiert met Aarnt Jan Heilersig

Aarnt Jan met kuiernat

Geboren: 8 februari 1964
Als zoon van: G.H. Heilersig en D. Heilersig Hargeerds
Broer van: Jan Henk, Dinant en Berlinda
Getrouwd met: Janet Roelofsen op 13 september 1990
Kinderen: Nick, Emmy en Anke

Aarnt Jan en Janet wonen in de nieuwe woning die bij de boerderij aan de Enkelaarsweg is gebouwd.

Aarnt Jan wat is je beroep?
Veehouder. Daar ben ik redelijk snel ingerold doordat mijn vader in die tijd veel weg was door de fusie besprekingen voor het waterschap Rijn en IJssel.

Heb je dit altijd al willen doen?
Als ik de kans niet had gekregen om boer te worden was ik waarschijnlijk veearts geworden.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Eerst ben ik naar de scholen gemeenschap in Holten geweest en daarna heb ik Hogere agrarische school (HAS) in Deventer gevolgd.

Heb je op dit moment bestuurlijke functies?
Ik ben voorzitter van het Varkenscluster NEE in onze buurt. Hierdoor heb geleerd hoe de politiek wordt bedreven. Om invloed uit te kunnen oefenen worden de zaken meestal na afloop bij de borrel nabesproken.

Welke hobby’s heb je?
De boerendansers daar ben ik al 22 jaren lid van samen met Janet. Vooral de reizen die we samen met de groep maken zijn ontzettend mooi, daar genieten we van.

Aarnt Jan als boerendanser

En ik ga naar sportschool Sjàhto in Laren, daar doe ik aan spinning. Dat is toch fijn omdat je zo je conditie weet op te bouwen. Na afloop gaan we in de sauna om heerlijk bij te komen van een uurtje zweten.
En het bijwonen van de fokveedag. Meedoen is mooi maar ook als we niet meedoen kan ik genieten door naar anderen te kijken. Helaas ging het dit jaar niet door omdat het erg warm was.

Aarnt Jan op Fokveedag

Kun je ons een voorbeeld noemen van een reis die de meeste indruk op jou heeft gemaakt?
Aarnt Jan begint te lachen en antwoord. O ja hoor, dat was onder andere in Buochs aan het Vierwoudenmeer. We hadden het daar ’s avonds bijzonder gezellig. De volgende dag gingen we dan met elkaar om 7.00 uur zwemmen in het meer, dat was bijzonder koud. We maakten daarbij nogal veel lawaai dat veel opzien baarde in de buurt. Tijdens de optocht door het dal was het in de middag 30 C. terwijl we dezelfde dag hoger in de bergen ook met de goastok in de sneeuw stonden.

Als je mag kiezen uit drie opties welke kies je dan:

Trekker-fiets-auto?
Als ik kies voor de trekker dan ben ik aan het werk en eigenlijk ben ik meer een shovelboer zegt Aarnt Jan. Nee, dan kies ik voor de fiets.

Krant-tv-computer?
Elke morgen lees ik graag de krant. Maar ook de computer en de tv komen dagelijks aan bod. Dus dit is even moeilijk kiezen voor mij.

Zwart- rood- blond?
Rood Bont. En dan doel ik op de koe!

Bieflapje-karbonade-frikandel?
Een bieflapje vind ik wel lekker. Elk jaar laten we een pink slachten. Varkensvlees ben ik geen fan van, dus geen karbonade

Grolsch- Heineken- jenever?
Sowieso geen Heineken. Grolsch klinkt beter, maar ook een borreltje vind ik ook wel lekker hoor.

Water-thee-koffie?
Dan hou ik het bij koffie. ’s Morgens drinken we meestal koffie bij ons en ’s middags bij mijn ouders.

Toen je vanmorgen wakker werd waar heb je toen het eerste aan gedacht?
Als eerste dacht ik aan wat er op het programma staat. En dat was best wel vreemd voor de tijd van het jaar. We gingen namelijk grasmaaien en dat op 25 november! De kwaliteit was goed en het moest er toch af. En nee, ik heb niet als eerste gedacht dat jullie van de buurt kwamen interviewen haha.

Waar droom je van?
Daar moet Aarnt Jan lang over nadenken. Waarbij Janet zegt: zal ik even weggaan, haha.
Maar na even zwijgen komt er toch antwoord: ik droom eigenlijk heel weinig. Wel dagdromen.
Ik hoop namelijk dat we hier samen oud mogen worden. Ook zou ik het mooi vinden als de boerderij werd voortgezet door een opvolger van ons.

Waar mogen ze je voor wakker maker?
Stroopwafels die vind ik lekker, daarvoor onderbreek ik mijn nachtrust wel. Mijn dochter Anke brengt wel eens brokstukken van de bakker mee. Even in de magnetron dan zijn ze heerlijk.

Vertel eens een blunder die je hebt gemaakt?
Bij mijn stage boer moest ik ’s avonds om 21.00 uur nog in de tuin om te schoffelen. Het moest er tiptop uitzien van de boer. Het was wel zwoegen vooral op de harde stukken ging de schoffel bijna stuk en geen idee wat het was. Totdat de boerin een aantal weken later vertelde dat toch alle hortensia’s het loodje hadden gelegd.

Aan welke activiteiten in de buurt doe je mee?
Ik heb al eens in het bestuur van de buurt gezeten. Een leuke tijd, we hebben veel plezier gehad samen. Ik weet nog goed dat Aaltje Brinkman tijdens een vergadering opriep niet zoveel te lachen omdat ze dan naar huis moest voor een schone onderbroek net zoals de vorige keer.
Ook heb ik meegedaan aan de toneeluitvoeringen.

Wat vind je van de AED opzet in het Markelosebroek?
Dat is een goed initiatief. Ook is het fijn dat veel buurtgenoten deelnemen aan de jaarlijkse training. De AED vrijwilligersavond was erg gezellig.

Heb je wel eens iets opmerkelijks in het Markelosebroek meegemaakt?
Opmerkelijk vond ik het toneelspelen in het kippenhok theater van Deel’n. Het was altijd bijzonder om daar te mogen toneelspelen.

Mis je nog iets in het Markelosebroek?
We hebben alles zelfs een kerkdienst. De TV toren vind ik toch wel het IJkpunt van de buurt. Wel vind ik dat de mensen soms een afwachtende houding aannemen, ze zijn dan wat gemakzuchtig.

Wat vind je het mooiste plekje in het Markelosebroek?
Langs de beek tussen Malieu (Bekkenbouwhuis) en Roosdom staat een bankje daar kun je zo prachtig van het uitzicht genieten.

Wij proberen als buurtvereniging zoveel mogelijk buurtbewoners te betrekken bij de activiteiten heb jij nog suggesties voor ons?
Probeer commissies te maken. Hierdoor raken meer buurtbewoners betrokken. Natuurlijk moeten er wel lijntjes zijn met het bestuur.

Aarnt Jan, je hebt vast een positieve kijk op het leven vertel eens waar komt dat vandaan?
Je moet je eigen geluk een kans geven. Natuurlijk gaat het niet altijd vanzelf en is er soms tegenslag. Maar je kunt vaak overal wel weer iets van maken. Ik probeer de kansen die ik krijg te benutten.

Ga je wel eens op vakantie?
Ja hoor, we gaan er meestal elk jaar met de caravan op uit. Je hebt snel contact met anderen en dat vinden we gezellig. Ook onze kinderen vinden vaak snel aansluiting bij anderen. Een actieve vakantie aan de zee vind ik geweldig of bijvoorbeeld zeilen in Friesland. Maar ook Catamaran-zeilen in Zeeland was geweldig. Onze vakanties duren meestal van een week tot een dag of tien.

Aarnt Jan op vakantie

Wie verzorgt de boerderij dan?
Dat doet onze buurman Willian Potman. Dat is wel fijn, vooral de thuisblijvers stellen dit ook zeer op prijs. Als er iets is dan is er namelijk direct hulp in de buurt aanwezig. Als de familie Potman op vakantie is, ga ik daar naar toe om te helpen.

Wat vind je van de grootte van de huidige bedrijven?
Voor mij is het groot genoeg. Alhoewel ik wel denk dat er over 30 jaar veel industriële boerenbedrijven zullen zijn. Zelf ben ik liever boer dan manager. Gewoon overdag lekker tussen het vee staan.

Welke werkzaamheden zou je afstoten als je niet zelf alles kunt uitvoeren?
Het seizoen gebonden veldwerk stoot ik af. Je moet techniek inzetten om arbeid te besparen. De koeien houd ik liever zelf in de gaten.

En, zegt Aarnt Jan, weet je wat het mooiste geluid van wereld is? De buurtinterviewers halen hun schouders op en zeggen nou vertel eens.
Dat is een grazende koe.

Aarnt Jan we hebben nog een vraag voor jou van Alina Udink:
Waarom ben je gaan boeren en heb je niet gekozen voor wat anders omdat je ook goed kon leren?
Ten eerste omdat ik het gewoon leuk vind. Je bent eigen baas over geld en inrichting van je bedrijf. Je kunt zelf proberen er iets van te maken. Binnen de huidige regels kun je jezelf ontwikkelen en een plan van aanpak voor je bedrijf maken.

Met wie mogen we de volgende keer kuieren? En welke vraag wil je hem of haar stellen?
Johanna Berendsen
De vraag: wat zijn de voor- en nadelen van het wonen met meerdere generaties op een erf?