Janet Leunk-Woestenenk

Markelosebroek kuiert met Janet Leunk-Woestenenk

Janet met hond

Geboren: 20 mei 1965.
Als dochter: Hendrik Woestenenk (Smitman) en Hanna Nijkamp (de Visscher).
Getrouwd met: Henk Leunk (Honeboer) op 13 april 1995.
Kinderen: Kyra (2 maart 1996) en Allard (25 mei 1998).
Zus van Beja Woestenenk.

Janet is geboren in het ziekenhuis te Deventer daarna heeft ze eerst gewoond aan de Wehmekamp en de Burgemeester Korthals Alteslaan te Markelo. Toen ze met Henk trouwde is ze verhuisd naar de Larenseweg.

Janet wat is je beroep?
Mijn beroep is agrarisch medewerkster, maar je mag ook zeggen boerin.

Heb je dit altijd al gedaan?
Nee, voordat ik boerin werd heb ik gewerkt als dierenartsassistent in Hengelo. Daarna heb ik nog een periode gewerkt bij Wegereef in Diepenheim in de supermarkt. Ook heb ik nog een periode gewerkt bij de dierenartspraktijk de Vijfheuvels in Markelo. Daar assisteerde ik bij operaties van kleine huisdieren maar deed ook alle andere voorkomende werkzaamheden zoals helpen bij het spreekuur voor kleine huisdieren, medicijnafgifte voor grote huisdieren enzovoort.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Van de scholengemeenschap Holten, tegenwoordig de Waardenborgh ben ik naar de praktijkschool in Barneveld gegaan. Daar heb ik de opleiding dierenverzorging gevolgd. Dit was 1 dag per week de andere dagen waren er om werkervaring op te doen.

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?
We hebben een melkvee bedrijf, koeien, jongvee en kalveren.

Wat doe jij op het bedrijf?
Meestal doe ik de kalveren en melken doen we samen. Verder doe ik allerlei han en spandiensten op de boerderij.

Janet bij de koeien

Heb je bestuurlijke functies bekleed?
Ik heb in het bestuur van de rijvereniging gezeten, de ontspanningscommissie en de clubkrant. Ook heb ik in de ouderraad van de Brookschole gezeten.

Welke hobby’s heb je?
Paarden zijn wel mijn hobby. Eerder heb ik altijd bij Meenderink Boer paard gereden. Later hebben we zelf nog paarden gehad waar ik op reed. Lessen volgde ik bij de rijvereniging.
Henk is bij de Menclub geweest en Kyra heeft ook paard gereden. Ja, we hebben wel wat met paarden. Ook ga ik graag uit met bijvoorbeeld de vrouwen van de kameraden. Gisteren zijn we nog naar Antwerpen geweest. We hebben altijd veel lol samen.

Tegenwoordig gaat mijn vrije tijd op aan andere bezigheden, zoals lezen van streekromans en het maken van kruiswoordpuzzels.

Ga je wel eens vakantie?
We gaan elk jaar een week op vakantie. De mooiste vakantie was de reis naar Amerika. Daar zijn we in 1990 op vakantie geweest. We zijn toen gereisd van New York naar Miami samen met Erik en Anita Zwiers (de Boa) waar we al meer dan 25 jaar samen mee op vakantie gaan.
Ons favoriete vakantieland is nu Turkije, dit vooral vanwege de mooi weer garantie. We gaan niet zo lang maar we willen wel graag mooi weer. En als je in Nederland blijft is de kans aanzienlijk kleiner. Bovendien laten we ons graag een week verwennen. We boeken altijd all-inclusive. Heerlijk!
Volgend jaar gaan de kinderen niet meer mee. We zijn dan veel goedkoper uit, lacht Janet, we hoeven dan namelijk geen glijbaan meer bij het zwembad.

Als je mag kiezen uit drie opties welke kies je dan:

Trekker-fiets-auto?
Ja, dat is een lastige vraag. De auto is natuurlijk bijzonder handig voor de boodschappen maar als we een avond gaan stappen dan gaan we graag op de fiets.

Krant-tv-computer?
’s Morgens lees ik de krant. ’s Avonds kijk ik graag naar spannende CSI achtige programma’s. Henk is hierover overigens minder enthousiast. Hij zegt wel eens gekscherend; het bloed loopt nog onder uit de TV van de series. Op de computer surf ik wel eens op google en internet. Bovendien zit ik op Facebook zodoende heb ik weer contact met een aantal oud klasgenoten, mooi toch!

Janet zegt dat ze wat minder achter de computer zit, toch heeft ze ondertussen al even geappt!

Zwart- rood- blond?
Doe maar blond de kleur haar van de kinderen en van Henk, tenminste wat er nog aan haar over is en niet grijs is, zegt Janet lachend.

Bieflapje-karbonade-frikandel?
Ik ben niet zo’n vleeseter, ik vind stampot en pasta’s wel lekker. Soms kookt Kyra ook allerlei dingen daar kan ik wel van genieten. Bovendien als je zelf niet hoeft te koken vind ik het vaak sowieso al lekker.

Grolsch- Heineken- jenever?
Jenever helemaal niet, ook ben ik niet van de wijn. Geef mij dan maar een pilsje.

Water-thee-koffie?
’s Morgens koffie en ’s middags thee. En ’s avonds weer een kopje koffie.

Toen je vanmorgen wakker werd waar heb je toen het eerste aan gedacht?
Ha ha, lacht Janet, het eerste waar ik altijd aan denk is Henk wakker maken. Ik ben namelijk zijn wekker.

Waar droom je van?
Ik droom ervan dat we gezond en gelukkig blijven en een fijne toekomst voor onze kinderen.

Waar mogen ze je voor wakker maken?
Nergens voor!
Op de vraag ook niet voor een miljoen, antwoord Janet: dan toch wel met ja!

Vertel eens een blunder die je hebt gemaakt?
Tijdens mijn werk als dierenarts assistent kwam er een mevrouw met een hondje op het spreekuur. Ik kende het soort hond niet en vroeg haar of het een asbakkenras was. Mevrouw reageerde heel bijzonder. Later hoorde ik dat het een duur Frans rashondje was.

Aan welke activiteiten in de buurt doe je mee?
We gaan altijd naar het Brookfeest, en doen mee aan de jaarlijkse buurt fietstocht.

Ben je nog actief in de buurt?
Ik ben souffleur van de toneelgroep. Het is altijd erg gezellig maar ik moet er wel de gedachten bijhouden. Vooral tijdens de uitvoeringsavonden natuurlijk.

Wat is het belang van de Brookschole in onze buurt volgens jou?
De Brookschole is een mooie school. Lekker dichtbij en de kinderen uit de buurt kunnen samen met elkaar op de fiets naar allerlei activiteiten zoals zwemmen, gym en voetbal. Voor de buurt is het fijn dat we gebruik kunnen maken van de gemeenschapsruimte.

Heb je wel eens iets opmerkelijks in het Markelosebroek meegemaakt?
Wat ik heel bijzonder vond is dat het bovenste stuk van de toren is verwijderd. Ook komt het nogal eens voor dat er een auto uit de bocht gaat bij ons op de Larenseweg, tis niet heel bijzonder maar dit soort zaken blijven mij wel bij.

Janet bij de stal

Mis je nog iets in het Markelosebroek?
Nee hoor, ik mis niets. Nuchter als Janet is vervolgd ze; we moeten wel reëel blijven. Als buurtschap kunnen we niet allerlei faciliteiten in standhouden, een winkel in de buurt is bijvoorbeeld niet haalbaar.

Wat vind je het mooiste plekje in het Markelosebroek?
De Dingspelberg vind ik mooi, je kijkt dan mooi het Markelosebroek in. Ook mag ik graag wandelen met de hond over de zandwegen bij ons in de buurt.

Wij proberen als buurtvereniging zoveel mogelijk buurtbewoners te betrekken bij de activiteiten heb jij nog suggesties voor ons?
Ik vind het knap dat de buurtvereniging allerlei verschillenden bijeenkomsten organiseert. Wel zou de mail ook gebruikt kunnen worden als ondersteuning van de nieuwsbrieven.

Wat vind je van dit item op de site van het Markelosebroek?
Deze lees ik altijd, een heel leuk idee om elkaar beter te leren kennen.

Wat vond je van dit vraaggesprek?
Gezellig, ga zo door!

We hebben nog een vraag van Johanna Berendsen voor jou:
Eten jullie nog steeds gebak en chips tijdens de toneeloefenavonden of is die gewoonte veranderd?
Nee hoor, Johanna, toneelspelen maakt hongerig en dorstig! Dus dat doen we nog steeds. Bovendien verhoogd het de gezelligheid.

Met wie mogen we de volgende keer kuieren? En welke vraag wil je hem of haar stellen?
Nelleke Wemekamp
De vraag:
Jij bent in Rotterdam geboren. En je spreekt toch dialect, dat vind ik mooi. Hoe kunnen we dit in standhouden denk je?