Nelleke Wemekamp-Lammerse

Markelosebroek kuiert met Nelleke Wemekamp-Lammerse

 

2015-03-15 2015-03-15 001 002

Woonachtig aan de Hogedijk 5 te Markelo

Geboren op: 21 mei 1962
Dochter van: Johan Lammerse en Dita van de Berg
Zus van: Dita, Jos en Wouter
Getrouwd met: Jan Wemekamp op 15 april 1982
Kinderen: Marcel, Suzan en Dirk-Jan

Waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Rotterdam en toen ik 5 jaar was is ons hele gezin naar Nijverdal verhuisd en daarna naar Hellendoorn.

Hoe ben je in het Markelosebroek terecht gekomen?
Jan wilde hier naar toe, dus ik moest mee. Hahaha. Jan is toen hij 16 jaar was aan het werk geweest in Borne waar ook een aantal wat oudere rietdekkers uit Markelo kwamen kijken. Wat oudere!!!,dus toen dacht Jan dan moet ik later maar eens in Markelo gaan kijken. De eerste jaren hebben we in Den Ham gewoond en zijn toen naar Markelo gekomen.

Waar hebben jullie elkaar ontmoet?
In t’ Schoap tegenwoordig de Lantaarn in Hellendoorn. Gezellig kroegje met bar en 1 zaaltje. Om 8 uur beginnen en om twaalf uur het grote licht weer aan en dan eruit. Zo ging dat toen.

Wat is je beroep?
Ik ben ziekenverzorgster en heb gewerkt in het verpleeghuis Clara Feyoena Heem in Hardenberg, maar toen we naar Markelo zijn verhuisd ben ik daarmee gestopt, de afstand was te groot. Toen Jan steeds drukker werd met het bedrijf (Rietdekkersbedrijf Wemekamp) heb ik de administratie voor mijn rekening genomen en verricht ik hand- en spandiensten voor het bedrijf.

Heb je hiervoor geleerd/opleiding gevolgd?
Voor de verzorging wel uiteraard. Deze opleiding was intern in het verpleeghuis en dan eens in de 6 weken naar school veel middels praktijkervaring dus. De werkzaamheden voor het rietdekkersbedrijf heb ik gaandeweg geleerd.

IMG_20150303_203539

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?
Wij hebben 6 rietdekkers in vaste dienst. Jan en Marcel werken mee en gaan ook indien nodig het dak op. En ik werk op kantoor. Marcel heeft daarnaast ook nog een webshop in rietmatten, wilgenmatten etc. Tuinchamp.nl.

Heb je nog bestuursfuncties?
Nee op dit moment niet, maar ik heb 5 jaar in het bestuur van de rijvereniging gezeten.

Wat is jouw hobby?
Paardrijden, paarden fokken. Het houden van paarden dus en wat daar zo bij komt. In de zomer ben ik vrijwilligster (schrijfster) bij de KWPN merriekeuringen (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland).

Ga je wel eens op vakantie?
Elk jaar 1 week tot maximaal 10 dagen, want dan willen we allebei weer naar huis. Maar deze zomer niet, want Dirk Jan zit voor zijn opleiding in Djakarta in Indonesië en daar willen we dit jaar naar toe. Dat wordt vast een hele ervaring en erg spannend , want we zijn nog nooit buiten Europa geweest. Normaal gaan we naar de zon, Italië of Zuid-Frankrijk in een huisje of appartement.

Kun je ons een voorbeeld geven van een reis die veel indruk op je heeft gemaakt?
Onze reis naar Rome in de winter, prachtig al die oude gebouwen en zo, heel indrukwekkend. En we verwachten van onze reis naar Djakarta natuurlijk veel, maar dat komt nog.

Als je mag kiezen uit drie opties welke kies je dan?

Trekker/Fiets/Auto
Auto, daar kan ik het verst mee komen.

Krant/TV/Computer
Ik lees de krant en kijk TV op de computer.

Zwart/Rood/Blond
Blond, want dat ben ik zelf.

Biefstuk/Karbonade/Frikandel
Biefstuk en karbonade, ik vind alles eigenlijk wel lekker, maar van frikandel vind ik een beetje onduidelijk van wat het nu precies is, dus dat laat maar.

Groslsch/Heineken/Jenever
Geen van allen, doe mij maar een wijntje.

Water/thee/koffie
Alles eigenlijk wel.

Toen je vanmorgen wakker werd waar dacht je toen aan?
Nergens aan eigenlijk, maar wel dat het nog heel vroeg was.

IMG_20150303_203208

Waar mogen ze je voor wakker maken?
Liever helemaal niet, maar als het dan moet dan voor melkchocolade.

Wat is een blunder die je ooit gemaakt hebt?
Toen we pas in Markelo woonden hadden we een hondje en vakantie besproken. Dus moest er een pension besproken worden. Rondgebeld en toen werd het een pension in Geesteren. Dus op pad met het hondje naar Geesteren. Helaas nergens het adres en pension te vinden. Na rondvragen ook niet. Niemand kende het. Uiteindelijk bleek dat we dus in Geesteren in Gelderland moesten zijn en niet in Geesteren in Overijssel. Wel hebben we nog ter plekke een pension gevonden en het andere maar afgebeld.

Aan welke activiteiten doe je mee in de buurt?
Aan de activiteiten omtrent de AED, o.a. cursussen.

Heb je iets opmerkelijks in ’t Brook meegemaakt?
Ik had nog nooit koekalverij meegemaakt en dat had ik bij de buren Oosterkamp gezegd. Dus toen een koe daar een keer zover was werd ik gebeld en werd ik in de stal op een stoel achter de koe, die lekker in het stro stond, geparkeerd . Ik moest maar zeggen wanneer de koe begon te “warken”, ze gingen zelf verder aan het werk. Het is goed gekomen en uiteindelijk werd er een mooi kalf geboren.

Mis je nog iets in ’t Brook?
Eigenlijk niet, ik vind het wel prettig zo.

Wat vindt je het mooiste plekje van ’t Brook?
Hogedijk 5 onder de notenboom, heerlijk!

Hoe kunnen we nog meer mensen betrekken bij de activiteiten van de buurt?
Volgens mij is de communicatie om mensen te bereiken en daardoor te betrekken bij de buurt prima. We worden goed voorzien van informatie via de nieuwsbrieven en de site van de buurt.

Hoe heb je het ervaren om van buiten Markelo in ’t Brook te komen?
Ik dacht dat het een erg gesloten gemeenschap was, maar het tegendeel is waar. We hebben gewoon gevraagd wat gebruikelijk is en toen ging alles vanzelf. We werden gezellig in de buurt opgenomen. Prima toch.

Wat vindt je van dit item op de site?
Ik vindt het heel leuk en heb ze allemaal gelezen.

Wat vond je van dit gesprek?
Professioneel , jullie hebben de taken goed verdeeld.

Nog een vraag van Janet Leunk. Je bent in Rotterdam geboren, maar spreekt wel dialect. Hoe kunnen we het dialect in stand houden denk je?
Ik denk door toch met de kinderen dialect te praten. Tweetalig opvoeden is niks mis mee namelijk.

Met wie moeten we volgende keer “Kuiern met”doen? En heb je nog een vraag voor hem/haar?
Willem Greve. Vraag: Hoe vond je het om Jumping Amsterdam te winnen en ga je zoiets ook nog eens proberen met een fokproduct van Greve? En hoe vind je het om in ’t Brook te wonen?