Buurtvoetbal 2010

Zaterdag 29 mei 2010 vond het jaarlijks buurtvoetbal plaats. Markelosebroek/Dijkerhoek had met 18 opgaves net niet genoeg voor 2 elftallen, waardoor we een brede selectie hadden voor 1 team. De selectie bestond uit een aantal actief spelende voetballers, daarnaast vooral oud-voetballers en sfeerproevers.
We wisten van te voeren dat het aankwam op strijdlust en de ‘pot dicht houden’ achterin. Op zijn Italiaans, een paar goede voetballers gecombineerd met fanatieke strijdlustige spelers die vooral op de counter spelen. In de kleedkamer werden een aantal spelers (sfeerproevers) op de valreep voorzien van te kleine voetbalschoenen en kleurrijke sokken, waarna ook zij hun kwaliteiten konden laten zien.
De eerste wedstrijd in de poule begon tegen Markelo Oost. Voordeel van dit soort buurten binnen de bebouwde kom van Markelo, is de ruime keuze uit goede voetballers en vooral actieve voetballers. Ze zijn dan ook technisch vaardig en veelal favoriet bij de bookmakers. Het strijdplan was helder en vooral niets weggeven was het motto. Met een aantal counters en een goede mogelijkheid hadden we de kans om de score te openen. Dit gebeurde niet. Na de storm tegenaanvallen van Oost (schot onderkant lat achter (!) de lijn en een paar mogelijkheden), bleef het toch bij de brilstand: 0-0. Het eerste punt was binnen! Een goede start van het toernooi.

De 2de wedstrijd was er een van erop of eronder. Markelosebroek/Dijkerhoek 1 – Stokkum 1. Ook wel de kraker der grootste buurtschappen genoemd, of de derby der lager gelegen landen. Hoe je het ook noemen wilt, met Stokkum 1 als tegenstander is de motivatie extra aanwezig. Strijd en vooral proberen te scoren. Alle kaarten waren op deze wedstrijd gezet. Er telde alleen een goed resultaat, bij voorkeur winst.
Bij winst gingen we namelijk nagenoeg zeker door, bij verlies zou het al een uitschakeling kunnen betekenen. Zeker omdat we wisten dat de 3de wedstrijd tegen favoriet De Esch 2 zou zijn, een goed voetballende ploeg.

De wedstrijd begon een minuut later vanwege de enorme toestroom van supporters. Toen zij allen een plaats hadden gevonden en de opstelling bekend was, werd er afgetrapt. In het veld was de strijd en spanning voelbaar, zeker na een onprofessionele schwalbe van een van spelers van Stokkum op het middenveld. Dit werd natuurlijk door ons beantwoord met commentaar op de leiding, waardoor we ook nog eens met 12 (Stokkum + de scheidsrechter) tegen 11 speelden de gehele wedstrijd. Dit betekende veel vrije trappen in het voordeel van Stokkum. Stokkum probeerde het met voorzetten vanaf de linkerflank en met schoten van afstand, maar de verdediging stond als een huis en ook de middenvelders verdedigenden goed mee. Het besef kwam toch echt dat er, wilden we in dit toernooi nog iets bereiken, aangevallen moest worden, dit gebeurde ook. We domineerde zelfs de wedstrijd en kregen een aantal goede kansen, nee niet eens mogelijkheden, maar echte kansen, grote kansen! Van schoten uit de 2de lijn, alleen voor de keeper tot intikkers. Het zat niet mee. De wedstrijd eindigde in een bloedstollende 0-0. Het 2de punt was binnen!

De 3de pot tegen De Esch 2 was geen makkie. Bij winst zouden we doorgaan, bij gelijkspel een kans op de voglende ronde en bij verlies nagenoeg zeker de uitschakeling. De wedstrijd begon verrassend genoeg met een aantal grote kansen en een schitterende redding van de doelman van De Esch, op een perfecte kopbal van Markelosebroek/Dijkerhoek. Er hadden zich een aantal spelers van Markelosebroek/Dijkerhoek onsterfelijk kunnen maken. Dat beseften ze zelf ook toen de kansen waren gemist. In de allerlaaste minuut kregen we door een goede voorzet die perfect werd ingekopt toch ons enige doelpunt tegen. 0-1 was de eindstand.

Uiteindelijk eindigden we samen met Stokkum en Markelo Oost op 2 punten (!) in de poule. Een unieke situatie. Op doelsaldo hadden we echter weinig in te brengen, aangezien we niet een keer wisten te scoren. Dus de uitschakeling was een feit.

Voordeel van de vroege uitschakeling was dat we, met het mooie weer, ons we, in tegenstelling tot in de poule, een goede plek op het terras konden bemachtigen. We waren hier vooraf als favoriet aangemerkt en wisten dit ook waar te maken.

Ook voor volgend jaar zoeken we weer enthousiastelingen vanaf 15/16 jaar tot …, die graag mee willen voetballen of als recreant mee willen doen. Voor volgend jaar hopen we bij genoeg aanmeldingen op 2 elftallen.

(geschreven door Mark en Remco)