Dini Nijland

Markelosebroek kuiert met Dini Nijland-Klumpers

dini met kuiernat

Geboren op 26 juli 1945
Als dochter van Arend Jan Klumpers en Hendrina Johanna Klumpers Greven
Zus van Engbert Klumpers
Getrouwd met Hendrik Jan Nijland op 3 november 1967
Kinderen: Bert geboren 13 oktober 1968 en getrouwd met Marieke Vasters
Arjan geboren 13 december 1969 en getrouwd met Joke Hoentjen
Erik geboren 23 oktober 1972
Kleinkinderen: Juliet, Jacco en Jelle

Dini waar ben je geboren?
Ik ben in Markelo geboren in de Achterhoek.

Wat is je beroep?
Ik heb altijd huishoudelijk werk verricht. Het was toentertijd niet vanzelfsprekend dat je uit werken ging. Als ik had mogen kiezen was ik denk zuster geworden.
Toen ik met Hendrik Jan ben getrouwd, ben ik er bij in komen wonen. Samen met mijn schoonvader hebben wij voor een groot deel de werkzaamheden op de boerderij verricht. Hendrik Jan ging uit werken als timmerman.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Huishoudschool in Markelo.

Welke hobby’s heb je?
Lezen, maar bovenal tuinieren is mijn hobby. En dan met name de groentetuin. Natuurlijk heb je dan op een gegeven ogenblik veel te veel. Een deel maak ik in. Een groot gedeelte geef ik weg. Ook ga ik naar de Hervormde Vrouwen Vereniging. En ook de verzorging van onze kleine pony`s met veulentjes vind ik leuk om te doen. Net als toneelspelen, wat ik ook heb gedaan.

dini met paard

O ja, en eten is ook een hobby van mij, dat brengt mij gelijk op de gedachte dat het tijd is om een stuk kaas en worst aan te snijden.

Zodoende volgt er een korte pauze tijdens het interview

Ga je graag op vakantie?
We gaan al wel 25 jaar weg met de familie Bosman en dat is altijd wel bijzonder gezellig. We zijn wel eens in Oostenrijk geweest en in Frankrijk. In Frankrijk waren we onder andere in Normandie. We hebben daardoor een beeld gekregen van de landing van Normandie dat was wel bijzonder indrukwekkend. En op de vraag of ik graag op vakantie ga……ik kan me thuis ook prima vermaken!

Als je mag kiezen uit drie opties welke kies je dan:
Trekker-fiets-auto?
Dan kies ik voor de auto zegt Dini. Lekker makkelijk en snel want vanuit ons is het best ver om in het dorp te komen en bovendien droog. De fiets is voor de hobby.
Krant-tv-computer?
De krant, als eerste los ik de puzzel op. De computer is niet mijn hobby. Wel zijn Hendrik Jan en ik samen op comuterles geweest. Ja en de TV; boer zoekt vrouw sla ik niet over!
Zwart- rood- blond?
Rood dat zijn de kalveren ook. Ha ha kalveren, zei ik altijd, ik wil geen zwart bonte alleen maar rode. Toch lopen bij ons ook zwart bonte en je went er ook wel aan.
Bieflapje-karbonade-frikandel?
Karbonade vind ik wel lekker, gewoon zuiver vlees zonder poespas.
Grolsch- Heineken- jenever?
Geen van drieën, dan toch liever een cb’tje.
Water-thee-koffie?
Thee, het liefs groene thee en ik vind karnemelk lekker.

Toen je vanmorgen wakker werd waar heb je toen het eerst aan gedacht?
Dat ik naar Markelo moest om boodschappen te doen. Een bloemetje halen voor onze jarige buurvrouw Gerda Wibbelink, die 70 jaar is geworden.

Waar droom je van?
Ik droom eigenlijk nooit.

Waar mogen ze je voor wakker maken?
Ze mogen me nergens voor wakker maken, gewoon laten slapen. Hendrik Jan had eens een keer gevraagd aan de jongen om op zaterdagavond als ze terug kwamen van het stappen iets lekkers mee te nemen. Het bleef echter bij één keer…. een broodje hamburger om 03.30 uur in de nacht!

Vertel eens een blunder die je hebt gemaakt?
Ik was eens een keer ergens geweest en daar was het niet overal even schoon naar mijn mening. Dus ik was daar druk mee aan het vertellen hoe het daar was en hoe het er daar uitzag. O, zei de man tegen wie ik mijn verhaal vertelde, daar komt mijn vrouw uit huis.

Aan welke activiteiten in de buurt doe je mee?
In het verleden deden we overal aan mee. Van koffie zetten tijdens kaartavonden tot Brookfeest, toneel en fietsen. Hendrik Jan gaat nog naar de wagenbouw maar daar heb ik geen tijd voor want in die periode sta ik met enige regelmaat op de kop in de tuin.

Wat vind je van de AED opzet in het Markelosebroek?
Prima, het is toch goed dat onze buurt ze ook heeft. Ik hoop natuurlijk niet dat we ze hoeven te gebruiken.

Heb je wel eens iets opmerkelijks in het Markelosebroek meegemaakt?
Ja, dat er een nieuwe school is gebouwd. Onze Erik ging toen nog naar de Brookschole. Tijdens de bouw gingen de kinderen naar de school in Markelo. Iedereen was daar verbaasd dat de kinderen uit het Markelosebroek keurig twee aan twee in een rij naar binnen liepen. Ook de viering van het 100-jarig bestaan van de Brookschole vond ik wel bijzonder.

dini bij bord

Mis je nog iets in het Markelosebroek?
Nee hoor, ik mis niets, echt niet. Wel moet de school blijven en de gemeenschapsruimte voor de buurtschap.

Wat vind je het mooiste plekje in het Markelosebroek?
De schipbeek wal bij ons achter het huis. Wij wonen in het mooiste gedeelte van het Markelosebroek, vervolgt Dini haar betoog. We hebben foto´s van alle jaargetijden en het is altijd weer anders. Ook komen hier bruidsparen om foto´s te maken. Het bladerdak van de prachtige beukenbomen is zo dicht dat het behoorlijk moet regenen wil je water voelen.

Wij proberen als buurtvereniging zoveel mogelijk buurtbewoners te betrekken bij de activiteiten. Heb jij nog suggesties voor ons?
De buurtvereniging organiseert genoeg. Als je nog meer activiteiten organiseert zouden er dan meer bewoners op af komen. Op een middag wat organiseren zou wel een keer leuk zijn.

Jullie wonen zo dicht bij Holten ga je daar ook vaak naar toe?
Toen onze jongens nog bij Dikkers werkten, ging ik daar ook wel naar toe. Mijn schoonouders waren wel meer Holtens georiënteerd, zij hadden daar ook hun huisarts. Ik werkte bij dokter Verbeek in Markelo, langzaam zijn we steeds meer richting Markelo getrokken.

Zou je wel in Markelo-dorp willen wonen?
Nee hoor, hier ben ik heerlijk vrij.

Wat vond je van dit vraaggesprek?
Gezellig hoor, maar ik lees net zo graag de interviews van een ander, lacht Dini.

Jullie zijn altijd actief geweest in de buurt, weet je nog waar het eerste Brookfeest is gehouden?
Het eerste Brookfeest was bij Diekjan in het kippenhok. Voor de kinderen werden er spelletjes georganiseerd. Om de kas te spekken gingen we oliebollen verkopen.

Dini, we hebben nog een vraag voor jou van Jan Altena:
Wat vind je van de huidige toneellocatie t.o.v. het kippenhoktheater bij de familie Sligman en Sleebos aan de Rouwelaarsdijk?
Ik heb vele jaren meegedaan met het toneel, de uitvoeringen waren in het kippenhok. Oefenen deden we altijd op school. Tijdens de verbouw van de school zijn we bij ons geweest en bij Gerrie Berendsen in de garage. Het was altijd bijzonder gezellig. Gerrit en Gerda Sligman waren altijd bijzonder gastvrij en er was aan ruimte geen gebrek. Het liep goed vanaf het begin. We zijn begonnen met 3000 gulden schuld, best veel geld toen.

Met wie mogen we de volgende keer kuieren? En welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik kies Anja Letink van Camping de Bles. En mijn vraag aan haar is: Hoe bevalt het om een camping te hebben in het Markelosebroek?