Jan Altena

Markelosebroek kuiert met Jan Altena

jan met hond

Geboren; 25 december 1965
Als dochter van Gerrit Altena en Gerda Altena-Altena
Getrouwd met Alie Tempelman op 7 oktober 1993
Kinderen; Gerwin 17 jaar en Martijn 14 jaar

Jan en Alie wonen in de nieuwe woning die bij de boerderij aan de Kappelaarsdijk is gebouwd. Bij aankomst valt gelijk op dat het erf er keurig en onderhouden bij ligt.

Jan, waar ben je geboren?
Aan de Kappelaarsdijk 3 in Markelo op 1e kerstdag 1965. Ik ben genoemd naar mijn opa; Berend Jan Altena. Mijn roepnaam was in eerste instantie Bert. Maar omdat het een aantal dagen duurde voordat ik kon worden bijgeschreven in het register van de burgerlijke stand is mijn naam veranderd in Jan. De reden hiervoor was dat mijn opa mij altijd engel-Bert noemde. Een mooie kerstgedachte natuurlijk maar mijn vader en moeder maakten hier snel een eind aan door mij Jan te noemen.

Wat is je beroep?
Agrariër. We hebben een gemengd bedrijf met koeien en varkens. Het is wel arbeidsintensief, maar het voordeel is dat er ook een spreiding van inkomsten is. Dit vooral wanneer één van beide bedrijfstakken een mindere periode heeft. Maar gelukkig werken onze ouders ook nog mee op de boerderij, dat is natuurlijk wel heel erg fijn.

jan in de stal

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Eerst de Mavo en daarna de Middelbare Landbouwschool en het Middelbaar Kader Varkenshouderij.

Welke hobby’s heb je?
Het lezen van vakliteratuur en daarnaast lees ik tijdens de vakantie graag een boek. Momenteel ben ik aan het lezen in Millenium triologie van Stieg Larssen. Een boek van meer dan 500 bladzijden dik. Ook kijk ik graag naar voetbal, het actief meespelen hoort tot de verleden tijd. Eenden, ganzen en schapen vind ik mooie boerderijdieren. Ja, ik ben wel een echte dierenliefhebber, zegt Jan.

Wat is je favoriete koe bij jullie op het bedrijf?
Dat is de koe die kan brommer rijden…. Dit vraag natuurlijk om opheldering!
Jan vervolgt; we hebben een koe die meer dan 16 jaar oud is en meer dan 135.000 liter melk heeft gegeven. De jubileum koe heeft twee jaar geleden nog de krant gehaald met 10.000 kg vet/eiwitten. Op dit heugelijke feit hebben we toen met familie, buren, vrienden en bekenden nog een borrel gedronken. Deze koe is door onszelf gefokt. Inmiddels staat er een nazaat van haar in onze stal.

jan en koe

Hoe zijn de taken van Alie en jou verdeeld?
Ik wil graag om 17.00 uur eten. Als Alie dan nog niet terug is begin ik te koken; d.w.z. ik zet de magnetron of de over aan. We hebben de taken goed verdeeld; Alie in het voorhuis en ik het meeste op de boerderij.

Waar ga je het liefst naar toe op vakantie?
Als het aan mij ligt gaan we op de fiets! Als het maar niet zover is met de auto, dan ga ik liever met het vliegtuig. Dit jaar gaan we naar Turkije. Voor mij hoeft het niet zover hoor, maar ja Alie wil dit graag en dan ga ik natuurlijk wel mee. Ik vind het wel belangrijk dat je even uit de dagelijkse sleur wordt onttrokken. Gewoon even helemaal wat anders.

Wat is je favoriete maaltijd?
Dan begin ik met groente- of tomatensoep. Aardappels met sla en appelmoes. Ook een stukje vlees mag zeker niet ontbreken, ik kies dan graag voor een schnitzel. Natuurlijk moet er een toetje bij; zelfgemaakte pudding (door Alie)

Als je mag kiezen uit drie opties welke kies je dan:
Trekker-fiets-auto?
Jan begint: Een fiets kan ik zonder. Maar een auto? Nee, die moeten we toch wel hebben. Alleen al voor Alie zodat ze op haar werk kan komen om wat geld te verdienen. De trekker heb ik nodig voor mijn werkzaamheden op de boerderij die wordt overigens wel het meest gebruikt door Gerwin.

Ik ben overdag veel bezig met het verzorgen van de varkens en koeien waardoor de werkzaamheden met de trekker vaak door een ander worden gedaan.

Tja en bij nader inzien moet ik toch ook wel een fiets hebben als we eens een keertje uitgaan.

Krant-tv-computer?
De computer, hierop staat de administratie van ons bedrijf. Ook kijk ik wel eens op internet. En de krant die kijk ik wel even vluchtig door bij mijn ouders.

Zwart- rood- blond?
Voor mijn vak kies ik zwart- en rood(bond) en voor de hobby een blondje dan maar (ha ha).

Bieflapje-karbonade-frikandel?
Karbonade vind ik wel lekker, van een frikandel is mij het vlees te gemalen.

Grolsch- Heineken- jenever?
Grolsch, maar Heineken drink ik ook wel hoor. Jenever daar ben ik ooit een keer 48 uur slecht van geweest. Dat was die keer dat we onze bruidskoe ophaalden van Alie. We zijn om 13.30 uur vertrokken en waren om 22.00 uur weer thuis.

Ja, voegt Alie toe; Mijn zus Joke en ik hebben Jan tussen ons ingenomen en hem begeleid naar zijn bed dit om ervoor te zorgen dat hij heelhuids op het gemeentehuis kon aankomen tijdens onze trouwdag.

Water-thee-koffie?
Koffie met melk en suiker.

Toen je vanmorgen wakker werd waar heb je toen het eerste aan gedacht?
Vanmorgen dacht ik aan het weer i.v.m. het maïskneuzen. Door het vele regenwater dat er is gevallen is het kneuzen uitgesteld.

Waar droom je van?
Ik droom nooit, ook niet dagdromen. Wel denk ik graag grondig na over bepaalde bedrijfstechnische zaken.

Waar mogen ze je voor wakker maker?
Ze mogen me nergens voor wakker maken, zeker niet voor eten of drinken. Als het moet dan mogen ze me uiteraard wel wakker maken zoals bijvoorbeeld voor koekalverij.

Vertel eens een blunder die je hebt gemaakt?
We waren een keer op visite bij Marianne, mijn schoonzus haar ouders. De hond had plaatsgenomen naast mij op de bank. Toen ik het beestje aaide voelde ik wat. Gelijk heb ik aan de bel getrokken en zei: De hond heeft teken op de huid. Dit bleken echter geen teken maar de tepels van de hond te zijn!

Aan welke activiteiten in de buurt doe je mee?
Naar het buurtfeest en de fietstochten gaan we als we kunnen wel naar. En naar het Brooktoneel natuurlijk want daar doet Alie actief aan mee.

jan bij bord

Wat vind je van de AED opzet in het Markelosebroek?
Goed dat het er is. We moeten er natuurlijk zo min mogelijk van horen. Alie zit in het bestuur van de AED Stichting Markelosebroek hart voor elkaar. Van dichtbij heb ik kunnen mee maken dat het een hele klus was om dit op te zetten. Ook het voortzetten van dit project kost de nodige uren.

Heb je wel eens iets opmerkelijks in het Markelosebroek meegemaakt?
Opmerkelijk vond ik het verwijderen van het bovenste stuk van de tv-toren. Dit gebeurde met de helikopter van Dick Wessels uit Rijssen.

Wat vind je het mooiste plekje in het Markelosebroek?
Sandermans Stuw dat vind ik toch wel een mooi plekje. Daar kom ik regelmatig. Frits Punter woont daar in de buurt en daar hebben we een stuk grond van gehuurd. Je kunt er prachtige foto’s maken. Wij hebben onze kinderen al eens op de foto gezet in de buurt van Sandermans Stuw.

Wij proberen als buurtvereniging zoveel mogelijk buurtbewoners te betrekken bij de activiteiten heb jij nog suggesties voor ons?
Er zijn al vele activiteiten voor alle leeftijdscategorieën. Bij verjonging komen vanzelf weer ouderen mee. Zodoende neemt iedereen elkaar op sleeptouw mee naar de activiteiten.

jan met kuiernat

Wat vind je van dit item op de site en het vraaggesprek?
Een mooi idee. Er zijn best veel buurtbewoners die dit lezen volgens mij. Zelf hoor ik daar ook bij! En de vragen zijn niet moeilijk.

Jan we hebben nog een vraag voor jou van Annelies Groothaar:
Wat mis je in het Markelosebroek?
Ik mis eigenlijk dat we niet meer op de tv-toren mogen om te genieten van onze eigen woonomgeving. Eigenlijk mogen alle bewoners wel eens zien hoe het Markelosebroek ervan de toren uitziet.

Met wie mogen we de volgende keer kuieren? En welke vraag wil je hem of haar stellen?Ik kies Dini Nijland-Klumpers en ik wil graag aan haar vragen wat ze vind van de huidige toneellocatie t.o.v. het kippenhok theater bij de familie Sligman en Sleebos aan de Rouwelaarsdijk.