Frank Hargeerds

Markelosebroek kuiert met Frank Hargeerds

herschaalde kopie van frank keukentafel

Getrouwd met Debby Hargeerds- Relker
Kinderen: Dylan 8jr, Caitlynn 5 jr, Allison 1 jr
Geboren in Deventer 20 januari 1979
Ouders: Jan en Mia Hargeerds
Schoonouders: HaJe en Willemien Relker

Via een lange weg naar de boerderij van Frank en Debby Hargeerds komen we aan bij de woning die fel verlicht is van binnen. Al snel wordt bekend waarom er zoveel licht aan is. De woonkamer is totaal ontruimd en ondergaat een ware metamorfose, de witte muren worden rood en de spachtelpoets muren worden voorzien van een behangetje.

Frank ben je schilder van beroep?
Ha, ha, zegt Frank. Nee, zelfstandig agrarisch ondernemer

Debby soms?
Nee, ook niet. Debby werkt parttime in het kinderdagverblijf. Wel heeft ze een behoorlijk deel van het schilderwerk voor haar rekening genomen.

Welke scholen hebben je doorlopen?
De Brookschole, VMBO en daarna de MBO-landbouw in Almelo

Welk soort bedrijf hebben jullie?
Wij hebben een rundveebedrijf met 75 koeien en daarnaast nog ongeveer evenveel jongvee. In de varkensschuur verblijven nog zo’n 540 vleesvarkens.

herschaalde kopie van frank koe

Wat zijn je hobby’s?
De grootste hobby is de vrijheid waarvan ik geniet op ons bedrijf hier. Daarnaast m’n gezin. Graag zou ik wat meer tijd spenderen bij de boerendansers, daarvan zijn we nl. ook lid.

Frank, je mag kiezen uit 3 opties. Welke neem je?
Trekker – fiets – auto?
Als ik maar één keuze mag maken zeker geen fiets, maar de trekker hiermee kan ik me verplaatsen en uiteraard heb ik deze nodig bij m’n dagelijkse werkzaamheden.

Krant – TV – computer?
Geen krant, dan maar de computer hier kun je alle nieuws op vinden.

Zwart – Rood – Blond?
Zuiverblond.

Biefstuk – karbonade – frikadel?
Karbonade.

Grolsch – Heineken – Jenever?
Grolsch, maar als ze Heineken schenken vind ik het ook prima hoor.

Water – thee – koffie?
Koffie.

Droom je wel eens?
Volgens mij nooit, ik weet het in ieder geval in de ochtend niet meer! Debby wel, mocht Steven Spielberg verlegen zitten om een nieuw verhaal dan kan hij rustig bij haar aankloppen.

Frank, waar mogen ze jou voor wakker maken?
Als er koekalverij is moet ik er zelf bij zijn, dat is wel zo’n beetje de enigste goede reden denk ik.

Heb je wel eens een blunder gemaakt?
We gingen een keer met de trein en ik had een behoorlijk gedateerd treinkaartje bij me, die dus niet meer geldig was. Streng werd ik door de conducteur aangesproken, waarop ik onmiddellijk een nieuwe moest kopen.

Op mijn stageadres in Canada heb ik de voermengwagen een keer in de brokkensilo laten lopen. Wat een ravage!!!!

herschaalde kopie van frank bij bord

Wat doe je in het Markelosebroek?
Ik ben voorzitter geweest van de ouderraad van de Brookschole. Samen met mijn gezin ga ik naar het Brookfeest, dat sla ik nooit over. Voor de rest zie ik wel wat er op m’n pad komt.

Wat moet er volgens jou veranderen in de buurt?
Veranderen is een groot woord maar ik zou het mooi vinden als het Brookfeest werd gehouden rondom de school, dit vind ik het middelpunt van de buurt.

Wat ik ook mooi zou vinden, hang eens een thema aan het Brookfeest, zo creëer je een bepaalde sfeer.

Hoe kan de buurtvereniging de jeugd bij de buurtactiviteiten betrekken?
Geef ze de ruimte om nieuwe activiteiten te ontplooien zoals dit jaar met het zwembad tijdens het Brookfeest, ik heb er zelf ook nog aan meegedaan, mooi toch!

Wat vind je van het idee om AED apparaten in de buurt op te hangen?
Lijkt me een prima idee. Voor het zover is zullen er vast en zeker veel zaken moeten worden georganiseerd die bij mij nog niet bekend zijn op dit moment.

Je sprak net over Canada, zou je daar niet willen boeren?
Dit had ik misschien wel willen doen. In 1997 zijn Debby en ik daar beiden bij een stage boer geweest, we waren 1,5 uur rijden van elkaar verwijderd.

Het is een machtig mooi land, de mensen zijn ook erg spontaan. Er heerst daar vrijheid, de regelgeving is niet zo intens als hier. Ook heb ik het gevoel dat de boeren daar meer worden gewaardeerd dan hier.

Debby vult aan: Als je aan zo’n avontuur begint moet je goed voorbereid zijn, voordat je definitief besluit daar een bestaan op te bouwen.

We zijn in 1998 nog één keer 3 weken terug geweest, dit maal voor vakantie en om een bruiloft bij te wonen van de boer waar Debby stage heeft gelopen, dit was in het oosten van Canada in New Brunswick. Je woont hier best achteraf.
Ja, het is hier heerlijk wonen op erve de “Achterste Brikke”. Als we in de kamer zitten kunnen we behoorlijk ver van ons afkijken. In de avonduren is het wel eens lastig voor bezoekers om hier de weg naar toe te vinden. Menig vakantieganger is bij ons achter het huis gekeerd, nu staat er een bordje van doodlopende weg en gebeurd het nagenoeg niet meer.

Frank vervolgt zijn verhaal: Er is in dit gedeelte van het Brook heel veel jeugd bijgekomen de laatste jaren. Nee, de vergrijzing is hier nog niet toegeslagen.

Na deze vraag komt er geluid van boven, de jongste telg van de familie, Alisson, meldt zich. Eenmaal aan de fles keert de rust al snel weer terug.

Een van je kinderen zou best later hier kunnen boeren of niet?
Jazeker, dat zou mooi zijn, hetgeen wij hebben uitgebreid naar de eisen destijds later wordt voortgezet door één van onze kinderen, net zoals wij hier hebben gedaan toen we bij Hendrik in kwamen.

Hoe lang ken je Debby al?
Al vanaf de kleuterschool, in 1996 hebben we verkering gekregen en in oktober 2004 zijn we getrouwd.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen op de Achterste Brikke?
Debby kwam hier om de krant te brengen. In die tijd ging ze ook naar de landbouwschool in Almelo. Zij zocht een werk plek en Hendrik zocht iemand om hem te helpen op de boerderij en ook een beetje voor huishoudelijke hulp. Tijdens de laatste stage periode van school wilde Debby ergens anders stagelopen, dit werd toen een dierenpension. Deze periode was net in het voorjaar. (drukke periode) Vervolgens kwam het idee dat ik hier ook wel mijn eindstage kon doen. Hierna ben ik nooit meer weg gegaan. De samenwerking loopt perfect, Hendrik blij dat de boerderij verder gaat, en wij blij dat we de kans kregen om een bedrijf te beginnen. Ook is Hendrik dol op onze kinderen, als het moet brengt hij ze naar school! Onze kinderen hebben het goed getroffen, ze hebben 3 opa’s!

Door de modernisering zal er ook wel een melkrobot op het bedrijf aanwezig zijn?
Mis…. zegt Frank en ik denk ook niet dat deze er komt. Het contact met de koeien vind ik te mooi en belangrijk. Een bijkomend voordeel is dat je na het melken ook echt klaar bent met je melkwerkzaamheden, en dat er ‘s nachts geen belletje gaat dat we eruit moeten omdat er storing is.

Ook Debby vindt melken en voeren een mooie bezigheid. Met de opmerking dat de varkens haar niet vaak zien bedoelt ze dat deze niet door haar worden gevoerd.

herschaalde kopie van frank trekker

Stel dat je geen boer was geworden wat had je dan gedaan voor de kost?
Heel resoluut zegt Frank: Kok! Debby, die Alisson de fles geeft, kijkt meteen verbaast op en reageert KOK!? Ik had gedacht dat je loonwerker had gezegd. Waarom antwoord Frank? Werken met eten lijkt mij erg leuk en bovendien lekker. Mijn favoriete gerecht zou stamppot zijn, zegt Frank.

Wat vind je van dit vraaggesprek?
Door alle vragen wordt je een spiegel voorgehouden, je gaat nadenken over zaken waar je niet zo vaak bij stilstaat.

Wie mogen we van jou de volgende keer interviewen?
Ria Schoolen. Ze wonen een behoorlijk eind bij ons vandaan. Daar in de buurt zijn sommigen zelfs op Holten georiënteerd. Natuurlijk horen zij bij het Markelosebroek, daarom zou zij wat mij betreft in de spotlights mogen om hierover te vertellen.