Henk Morsink

Markelosebroek kuiert met Henk Morsink

Geboren in 1938 als Henkie van Slaghekke thans Henk van Wennink, 73 jaar.
Getrouwd in 1960 met Dina Morsink-Snellink
Samen drie kinderen, waarvan Harrie de toekomstig opvolger
Zoon van Gerrit Hendrik Morsink en Wouterina Johanna Koster
Schoonzoon van Gerrit Willem Peter Snellink en Hendrika Grada Reneboom
Beroep: veehouder en voorheen vrachtwagenchauffeur

Deze keer gaan we op bezoek bij Henk Morsink. Henk en Dina zitten helemaal gereed als we binnenkomen. We worden gastvrij onthaald en worden al snel voorzien van koffie.

Hoe ben je nu eigenlijk in het Markelosebroek terecht gekomen?
Na de Lagere school en Ambachtschool in Goor ben ik naar de Landbouwschool in Markelo gegaan, vertelt Henk. In het Deldenerbroek waar ik geboren ben hadden we een boerderij met fokvarken en melkvee. Na de Landbouwschool ben ik in het Markelosebroek terechtgekomen bij Wennink. In 1960 ben ik getrouwd met Dina Snellink.

En hoe is het vervolgens gegaan met het bedrijf?
In het begin zijn we gestart met wat stuks melkvee en varkens. Vanaf 1978 zijn we met de kippen begonnen. Ondertussen heb ik vanaf 1971 tien jaar melk gereden. Op dit moment hebben we een opfok jongvee bedrijf bestaande uit 30 stuks jongvee.

Maar we zien ook paarden?
Dat klopt, dat is mijn grootste hobby, tuigpaarden! Met een eigen rijtuig hebben we al veel plezier beleeft door onder andere mee te doen met de bergrijders in Holten en omgeving. Zowel met tweespan als enkelspan. Henk en Dina hebben hier hele fijne herinneringen aan.

Ook is Henk al achttien jaar actief lid geweest bij de menclub in Markelo, volgens Dina kan dit ook al wel wat langer zijn geweest.

Op dit moment is het rijden niet mogelijk vanwege mijn knie, vertelt Henk. Het is de bedoeling dat dit jaar een knieoperatie plaats vindt en daarna hoopt hij weer te kunnen rijden.

De laatste anderhalf jaar, geeft Henk te kennen, dat zijn gezondheid wel het nodige te verduren heeft gehad. Hij hoopt dat na de knieoperatie het voorlopig weer stabiel wordt.

Henk, je mag kiezen uit 3 opties. Welke neem je?
Trekker – fiets – auto?
Auto daar kun je het verst mee komen, vanaf 1962 had ik mijn eerste auto, een kever. Daarvoor was de fiets lange tijd het vervoersmiddel tussen Deldenerbroek en Markelosebroek.

Krant – TV – computer?
Televisie kijk ik het meest en het liefst naar programma’s over en met paarden.

Zwart – Rood – Blond?
Rood, vanwege de rode melkbeesten, mijn voorkeur.

Biefstuk – karbonade – frikadel?
Karbonade smaakt mij het beste. Na de vakantie is het een vaste traditie om een fatsoenlijke karbonade te eten bij Vosman in Holten, dus niet te klein.

Grolsch – Heineken – Jenever?
Jenever! Grolsch ook wel, maar jonge jenever van Florijn is toch wel heel fijn. Een ander merk is overigens ook geen probleem.

Water – thee – koffie?
Koffie; thee is alleen voor ’s morgens bij het ontbijt.

Wat is het mooiste plekje van ’t Brook?
Daar laat Henk geen twijfel over bestaan: Larenseweg 49! Maar ook vind ik de Dingspelerberg (Dijkerhoek) een geweldig mooie plek, zegt Henk. Verder vertelt Henk dat ze ook veel andere mooie plekken hebben bezocht. Elk jaar gaan we op vakantie, zelf met de auto of met een busreis. We zijn al geweest in Oostenrijk, Italië, Karinthië, Kroatië en Duitsland. Maar ook hebben we in Nederland de meeste provincies bezocht. Het recentste uitje was naar Katwijk en daar hoort natuurlijk een haring bij!

Waar droom je over?
Zou het eigenlijk niet weten…. De mooiste dromen heb ik gehad en waren vroeger.

Hoe kijk jij tegen de aanschaf van AED Hulpverlening aan voor het Markelosebroek?
Goed initiatief, moet er wat mij betreft wel komen. Henk geeft aan bereidt te zijn wel een normale financiële bijdrage te willen geven. Zelf hebben Henk en Dina veel steun gehad aan een aanwezige buurvrouw toen het mis ging met de aorta van Henk. Dan is het prettig dat er iemand bij je is die je kan ondersteunen.

Heb je iets opmerkelijks meegemaakt in de buurt?
Op deze vraag haalt Henk herinneringen op van vooral gezellige activiteiten met de buurt. In het jaar dat Willem Duis de boerderij verlichting kwam openen werd er een boog gemaakt bij Platerink, het was erg gezellig, vertelt Henk, de hele buurt was zo dik als wat!

Ook het ophalen van de bruidskoe toen Ria en Bennie Snellink gingen trouwen, was een hele gezellige aangelegenheid.

Mis je nog iets in ’t Brook?
Het blijft even stil… ik kan zo niet wat bedenken. We hebben 7 dagen in de week maar we komen vaak een dag een tekort. Op den duur zal het kringetje kleiner worden maar we kunnen nog goed met de auto en zolang we dat kunnen, is er genoeg te doen.

Hoe kunnen we volgens jou de jeugd meer betrekken bij de activiteiten van de buurt?
Ik vond de activiteit ‘spijkerbroek hangen’ wel een goed initiatief vorig jaar. En zelf heb ik nog een leuke herinnering aan ons Harrie. Die is een keer in een boom bij Snellink geklommen en vervolgens mochten de kinderen met eieren gooien, vertelt Henk met een glimlach.

De hapjes komen op tafel met verse eieren van eigen kip!

Wat vond je van dit vraaggesprek?
Ik vond het een gezellig gesprek!

Ria Schoolen had nog een vraag aan jou: Wat is er sinds je in het Brook woont allemaal veranderd?
Er is een heel beetje veranderd. Toen ik hier kwam, kwam je meer bij de buren, je was elkaar meer nodig. Dat is echt minder geworden. Toen waren er meerdere avonden gezellig praten. Nu is er meer televisie en uitgaan. De avonden waren vroeger mooier, dat is wel jammer.

Trekkers van 14 pk waren voldoende toen de paarden weg gingen en nu moet je wel 70, 80 pk hebben of meer.

Maar niettemin destijds was er geen waterleiding… met melkbussen vanuit de fabriek werd water gebracht of je kon water halen bij Loggert. Nu wil je dit echt niet meer anders.

Wie moeten we de volgende keer vragen?
Wim Kranenberg “Goorman”

Heb je nog een vraag voor Wim Kranenberg?
Hoe gaat het jou hier in het Markelosebroek in plaats van Stoelbrook?

We bedanken Henk Morsink voor dit gesprek en gaan de volgende keer aan de kuier met Wim Kranenberg, zijn interview zal begin juni op deze site verschijnen.