Wim Kranenberg

Markelosebroek kuiert met Wim Kranenberg

wim in de tuin

Geboren in 16 april 1941 als Wim van Hekhoes in Stoelderhook thans Wim Kranenberg ‘Goorman’, 70 jaar.
Getrouwd in 1969 met Marietje Goorman
Samen drie kinderen; Gerdien, Anja, Arjan en acht kleinkinderen.
Zoon van Willem Jan Kranenberg en Hannah Beldman
Schoonzoon van Albert Jan en Gerritje Goorman
Beroep: veehouder

Voor deze nieuwe aflevering in de reeks van interviews met Brookleu brengen we een bezoek aan Wim Kranenberg, woonachtig aan de Stobbendijk. Marietje, de vrouw van Wim, vangt ons buiten al op en zet de koffie aan.

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?
Bij het trouwen hadden we 12 melkkoeien en 200 mestvarkens. Naast de boerderij haalde ik ’s morgens voor de tijd varkens en werkte ik nog bij de metseler en Marietje zat in de gezinshulp. Toen het voor mijn schoonouders zwaarder werd zijn we met deze werkzaamheden gestopt.
We woonden bij mijn schoonouders in. Dat betekende dat je in bed en in de melkstal met z’n tweeën was. Tegenwoordig is dit anders maar ook beter dat jongeleu er niet meer bij in trouwen op die manier.
De mooiste tijd was die samen met het gezin. De kinderen hielpen elkaar en mee in het bedrijf, het was een echt gezinsbedrijf. Achteraf hebben we, toen de kinderen klein waren, er eigenlijk te weinig van genoten. Maar nu met alle kinderen en kleinkinderen is het ook heel fijn.

Het aantal koeien is nu flink uitgebreid met het nodige jongvee. Wim geeft aan dat hij altijd graag bij de koeien is. Ook met de komst van de melkrobot is hij blij. Arjan, zijn zoon en opvolger, speelt hierin de belangrijkste rol. Wim ziet het als volgt, “eerst hielp Arjan mij en nu is het andersom.”

in de stal

Hoe ben je nu eigenlijk in het Markelosebroek terecht gekomen?
Op het koninginnebal bij Harregeerd in 1960 heb ik Marietje ontmoet. We kennen elkaar nu al meer dan 50 jaar. Bij mijn ouderlijk huis hadden we ook een boerderij maar dit was een pacht boerderij waar minder toekomst in zat. Voor het trouwen hebben we daarom de beesten eerst weggedaan anders had ik thuis het werk er ook nog bij gehad. Wim heeft als opleiding de Lagere landbouwschool in Markelo gevolgd.

Wat is jouw grootste hobby?
Timmeren en metselen, ik deed heel veel zelf en vond dat mooi om te doen. Met mekaar heen fietsen gaan doen we graag, we hebben al heel veel van Nederland gezien. Ook genieten we ontzettend veel van onze acht kleinkinderen!

Wim, je mag kiezen uit 3 opties. Welke neem je?
Trekker – fiets – auto?
Ik kan niet kiezen, maar het liefst rijden met de trekker. Een dag heen fietsen doe ik ook graag, liever dan een dag rijden in de auto.

Krant – TV – computer?
Televisie, voor de voetbal en journaal. Maar de computer ga ik ook regelmatig achter om van alles op te zoeken.

Zwart – Rood – Blond?
Blond, Marietje was altijd blond. Rood en zwart voor wat betreft de koeien, maar vroeger hadden we alleen rood.

Biefstuk – karbonade – frikadel?
Biefstuk van de haas of kogel, niet al te gaar en effen goed hard aanbraden, dat kan Wim zelf, maar dan wel met de spetters aan de tegels!

Grolsch – Heineken – Jenever?
Grolsch, ik ben een echte bierdrinker. Jenever drink ik nooit, misschien in de winter als echt koud is een jachtbittertje of wat kuiernat.

Water – thee – koffie?
Koffie en ’s morgens thee bij de boterham.

Wat is het mooiste plekje van ’t Brook?
De Stobbenhook, maar er zijn wel meer mooie plekjes. De schipbeek en de Bolsbekke vind ik ook erg mooi.

Waar droom je over?
Dromen zijn bedrog…..is Wim’s eerste reactie… maar de dromen van vroeger zijn wel uitgekomen!

Waar mogen ze je voor wakker maken?
Voor koekalverij en ook wel als dat bij de buren is.

Grootste blunder?
Als ik een koe wou verkopen aan een handelaar en ik kon geen gelijk krijgen over de prijs die ik wou hebben, dan deed ik hem soms op de kilo`s mee, en dan viel het soms enkele honderden guldens tegen. Omdat de kilo`s minder waren dan ik had ingeschat.

Waar doe je aan mee in de buurt?
Veel gekaart vroeger, maar sinds vele jaren al niet meer. Wel gaan we sinds enkele jaren mee met de buurtreisjes.

Hoe kijk jij tegen de aanschaf van AED Hulpverlening aan voor het Markelosebroek?
Goed initiatief, daar sta ik positief tegenover, daar mogen ze wel wat voor geven. Je doet het voor elkaar en daar draait het om, dat is belangrijk.

Heb je iets opmerkelijks meegemaakt in de buurt?
We wonen in een fijne buurt, hier in de Stobbenhook. Sinds al wat jaren organiseren we een buurtdag. Dit is voortgekomen vanuit een buurtavond die in de plaats is gekomen van het nieuwjaar winnen. Het is nu een gezellige dag met elkaar eruit!

bij het bord

Mis je nog iets in ’t Brook?
Een ouderenmiddag mag er wat mij betreft wel komen met bijvoorbeeld activiteiten zoals fietsen en bingo. En als het ooit mogelijk is zou ik een biljart in het Brook ook wel mooi vinden. Gewoon dan even met je leeftijdsgenoten bij elkaar zijn, dat zou gezellig zijn.

We worden weer verwend… want ook op dit adres zijn er weer hapjes aanwezig.

Wat vond je van dit vraaggesprek?
Gezellig en ook wel heel interessant.

Henk Morsink had nog een vraag aan jou: Hoe gaat het jou hierin het Markelosebroek in plaats van Stoelderhook?
Qua buurt is er weinig veranderd, daar gingen we ook met de hele buurt door elkaar heen. Wel hield je er met meer buurleu dagelijks op. Vroeger had je elkaar ook meer nodig en had je samen het machine werk. Nu houd je ook wel met de buurleu op maar minder uitgestrekt.

Wie moeten we de volgende keer vragen?
Daar moet Wim even over nadenken….Joke Lodeweges, getrouwd aan de Brummelaarsweg met Arie van de Poppe.

Heb je nog een vraag voor Joke Lodeweges?
Kun je als Enterse wennen in het Maarkelse Brook?

Met weer een nieuwe naam en vraag op zak, bedanken we Wim Kranenberg voor dit gesprek en gaan de volgende keer aan de kuier met Joke Lodeweges. Haar interview zal de volgende keer op deze site verschijnen.