Johanna Berendsen

Markelosebroek kuiert met Johanna Berendsen-Schorfhaar

foto 2 [1024x768]

Geboren: 19 september 1950.
Als dochter van: Jan Schorfhaar en Mina Schorfhaar-Beltman.
Getrouwd met: Henk Berendsen op 2 oktober 1970.
Kinderen: Jan Henk (43) en Sandra (40).

Johanna is geboren aan de Enkelaarsweg 22. Ze is niet verhuisd maar door de ruilverkaveling is de weg indeling gewijzigd vandaar dat Johanna nu aan de Visschersdijk woont.

Johanna wat is je beroep?
Boerin, zegt Johanna, en ook huisvrouw en kinderoppas.

Heb je dit altijd al willen doen?
Ja, want het vrije leven op de boerderij spreekt mij wel aan. Bovendien was het in onze tijd heel gewoon dat je thuis was voor je gezin en meehielp op de boerderij.

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Eerst ben ik naar de huishoudschool geweest. Daarna heb ik nog cursussen gevolgd en het melkdiploma gehaald.

Hoe ziet jullie bedrijf eruit?
We hebben een melkvee bedrijf.

foto 1 [1024x768]

Heb je bestuurlijke functies bekleed?
Ik heb 10 jaar in het bestuur van de gymnastiek vereniging Markelo gezeten. En ook in commissies van de plattelandsvrouwen, het CJV (christelijke jongeren vereniging) en de PJGO.

Welke hobby’s heb je?
Toneelspelen dat vind ik mooi. Vanaf 1967 tot 1971 heb ik toneel gespeeld bij de PJGO. Vanaf 1982 heb ik 18 jaren bij de toneelgroep van het Markelolosebroek gespeeld. Dini Stegeman heeft mij hiervoor toen gevraagd omdat ze wist dat ik ook bij de PJGO toneel speelde. Ook in de Kosterskoele heb ik 27 jaar lang allerlei rollen gespeeld. Heb zelfs nog een poosje beide gedaan, bij het Markelosebroek en de Kosterskoele. Voor de plattelandsvrouwen heb ik ook voor diverse toneelschetsjes op de planken gestaan.

Een andere hobby van mij is gymnastiek. Daar ben ik al 57 jaar lid van. Alleen Hanna Beltman is een jaar langer lid dan ik. Een keer per 2 weken gaan we Nordic walken met een groepje dames van de plattelandsvrouwen. Een keer per week doe ik nog aan Yoga in het Beaufort. Tot slot ga ik er ook graag op de fiets uit!

Ga je wel eens met vakantie?
Ja, we blijven meestal in Nederland omdat we graag de fiets meenemen. We hebben al eens de Elfstedentocht gefietst en rondom het IJsselmeer. We hebben ook al wel eens skivakanties gedaan. Dat was ook erg mooi. We gingen dan samen met de familie Oplaat onze ex-buren.

Als je mag kiezen uit drie opties welke kies je dan:

Trekker-fiets-auto?
De fiets. Trekkers zijn mij veel te groot geworden. De auto is natuurlijk makkelijk voor de boodschappen.

Krant-tv-computer?
Elke morgen gaat eerst de I-pad aan, daarna lees ik de krant.

Zwart- rood- blond?
Daar kan ik niet tussen kiezen. We hebben verschillende kleuren koeien maar ook onze kleinkinderen hebben variatie in de haardos kleur, lacht Johanna.

Bieflapje-karbonade-frikandel?
Van deze drie vind ik een karbonade het lekkerste.

Grolsch- Heineken- jenever?
In ieder geval geen bier. Een wijntje vind ik wel lekker.

Water-thee-koffie?
’s Morgens begin ik met thee. En daarna drink ik wel graag een kopje koffie.

Toen je vanmorgen wakker werd waar heb je toen het eerste aan gedacht?
Tja, ik heb eigenlijk alleen gedacht dat ik wel eens een keer uit moet. Ben trouwens niet zo gehaast en heb ook geen ochtend humeur.

Waar droom je van?
Ik ben niet zo’n dromer. En al helemaal geen dagdromer. Ben bijzonder tevreden met het leven dat ik nu leidt.

Waar mogen ze je voor wakker maker?
Nergens voor! Ben blij dat ik goed kan slapen.
Johanna voegt toe dat ze in het verleden door klachten ‘s nachts soms slechts kon slapen.

Vertel eens een blunder die je hebt gemaakt?
Tijdens een ziekenhuis bezoek met mijn vader liepen er zusters met een telefoon heen en weer. Toen de telefoon afging vond ik het vreemd dat niemand deze opnam. Het bleek mijn eigen telefoon te zijn waarvan ik de beltoon niet eens kende. Hetzelfde is me nog eens gebeurd tijdens een fietstocht. Ook hier had ik niet in de gaten dat mijn telefoon ging. Jullie begrijpen dat ik dus absoluut geen telefoonmens ben, grapt Johanna.

Aan welke activiteiten in de buurt doe je mee?
We doen aan allerlei activiteiten mee: de fietstocht, buurtreis en cursussen. Ook gaan we jaarlijks naar het Brookfeest en het toneel.

Wat vind je van de AED opzet in het Markelosebroek?
Dat is een goede zaak, het Markelosebroek is hiermee mooi op tijd begonnen.

Heb je wel eens iets opmerkelijks in het Markelosebroek meegemaakt?
Indrukwekkend vond ik het om vanaf de tv toren over het Markelosebroek te kijken, zo hoog maar het was prachtig. Figuurlijk hebben Dini Nijland, Arie Lodeweges en Arnold Groteboer al eens een schetsje hierover gemaakt voor een revue van het Markelosebroek. We namen toen de hak met allerlei buurtgenoten die we zogenaamd zagen vanaf de tv toren.

Mis je nog iets in het Markelosebroek?
Persoonlijk mis ik niet wat maar er is geen hangplek voor jongeren. Vroeger had je Pop’nvonder waar de jeugd elkaar ontmoette.

Wat vind je het mooiste plekje in het Markelosebroek?
Als je op de Roudaalterbrug staat kun je heel mooi wegkijken. En ook voor mijn eigen raam van de woonkamer. Vooral als de zon ondergaat dan kan ik er echt genieten van het prachtige uitzicht.

Wij proberen als buurtvereniging zoveel mogelijk buurtbewoners te betrekken bij de activiteiten heb jij nog suggesties voor ons?
In mijn ogen is er voldoende variatie in aanbod van activiteiten in het Markelosebroek. We moeten natuurlijk ook niet vergeten dat er heel veel is te doen. Buurtgenoten die tijd hebben en willen, komen echt wel. Wat ik zelf ook een mooie activiteit vind is een fietstocht langs een aantal bedrijven/bezienswaardigheden in onze buurt.

P1030899 [1024x768]

Wat vind je van dit item op de site van het Markelosebroek?
Van sommige buurtbewoners weet je niets. Dit omdat ze bijvoorbeeld vanuit een andere gemeente naar hier zijn verhuisd. Door dit soort interviews lees je dan wat hun dagelijkse bezigheden zijn en dat vind ik mooi. Zo kunnen buurtbewoners elkaar beter leren kennen.

Johanna heb je ook politieke ambities?
Nee hoor, zegt Johanna, ik hou er niet zo van elkaar af te katten. Ik weet wel dat dit bij het politieke spel hoort, maar ik zoek liever gelijk de overeenkomsten op.

Stel dat je geen boerin bent aan de Visschersdijk wat zou je dan gaan doen?
Dan ging ik het liefst op zoek naar een klein huisje ergens aan de rand van Markelo. Wel moet er ruimte zijn voor een paar paardjes en een aantal schapen.

Heb jij ook groene vingers Johanna?
Ja hoor, ik vind ik het heerlijk om in de tuin te werken. We hebben ook nog een groentetuin, deze is in de loop van de jaren echter wel wat kleiner geworden.

foto [1024x768]

We hebben nog een vraag van Aarnt Jan voor jou:
Johanna wat zijn de voor- en nadelen van het wonen met meerdere generaties op één erf?
Je moet je kunnen aanpassen. Het is geven en nemen. Wij zijn trouwens nooit anders gewend. Toen we trouwden leefde ook onze opoe nog. Nu hebben we inmiddels kleinkinderen. Toen mijn vader nog leefde hadden we vier generaties bij elkaar. Je blijft er ook jong bij. Regelmatig sta ik aan schoolplein om de kinderen op te halen. Ben zelfs laatst nog mee geweest naar FC Twente met twee van mijn kleinzonen.

Met wie mogen we de volgende keer kuieren? En welke vraag wil je hem of haar stellen?
Janet Leunk

En de vraag voor Janet is:
Eten jullie nog steeds gebak en chips tijdens de toneeloefenavonden, of is die gewoonte veranderd?