Joke Lodeweges

Markelosebroek kuiert met Joke Lodeweges

joke lodeweges bij bord

Geboren op 3 september 1955 in Enterbroek als Joke Ooms.
Getrouwd op 12 juni 1981 met Arie Lodeweges beter bekend als “Arie van de Poppe”.
Samen 2 kinderen te weten dochter Marleen geboren op 22 juni 1983 en zoon Rudy geboren op 3 september 1985.
Dochter van Herman Ooms en Mina Ooms – Klein Nagelvoort
Schoondochter van Jan Willem Lodeweges en Hanna Lodeweges – Zandjans.
Joke komt uit een gezin met 7 kinderen, 2 jongens en 5 meisjes.

Voor deze nieuwe aflevering van kuier’n met … brengen we een bezoek aan Joke Lodeweges, woonachtig aan de Brummelaarsweg. Bij de voordeur worden we welkom geheten door Joke.
We nemen plaats in de woonkamer bij Arie. Ondertussen komt Joke met de koffie en met daarbij een overheerlijk stuk appeltaart, gebakken door haarzelf. Onder het genot van een tweede kop koffie beginnen we met de eerste vraag.

Hoe ben je in Markelosebroek terechtgekomen?
Kort maar krachtig, Arie wou niet naar Enter.

Beroep?
Ik ben administratief medewerkster bij ROC van Twente in Almelo, afdeling Studentenzaken. In 2002 ben ik als herintreedster één jaar weer naar school geweest om de opleiding secretarieel medewerker niveau 2 te volgen na het schooljaar volgde nog 3 maanden stage, hierna haalde ik het felbegeerde diploma. Maar dan komt het pas, solliciteren. Ik ben ongeveer 5 jaar lang aan het solliciteren geweest maar steeds kreeg ik te horen dat het niet door ging in verband met geen werkervaring. In februari 2008 kreeg ik via het uitzendbureau werk bij het ROC van Twente in Almelo. Na drie jaar via het uitzendbureau kreeg ik in augustus van dit jaar een vaste aanstelling. Voordien was ik oppas moeder voor Frank, Sander en Gijs Bruggeman de kinderen van Janni (juf aan de Brookschole) en Paul Bruggeman, dit heb ik bijna 14 jaar gedaan.

Wat zijn je hobby’s?
Ik doe graag tuinieren, fietsen, Pieterpad lopen, toneel en knutselen. Ook zit ik nog in het bestuur van de Plattelandsvrouwen hier ben ik Penningmeester. Dit is mijn laatste jaar en dan heb ik er 6 jaar ingezeten.

Wat betreft het Pieterpad, we zijn in het noorden begonnen in Pieterburen en lopen zo’n 15 á 20 kilometer op een dag.

Joke, je mag kiezen uit 3 opties. Welke neem je?
Trekker – Fiets – Auto?
De fiets bij mooi weer, en de auto in verband met de weersomstandigheden.

Krant – TV – Computer?
De computer, daar kun je van alles mee, nieuws opzoeken, een spelletje spelen en muziek luisteren.

Zwart – Rood – Blond?
Rood, de kleur van de liefde.

Biefstuk – Karbonade – Frikadel?
Biefstuk. In karbonade zit een te groot bot in.

Water – Thee – Koffie?
Water, kun je de hele dag door drinken.

Wat is het mooiste plekje in het Brook?
Dat is voor mij de Schipbeek, hier bij huis. Het uitzicht is prachtig, het is er mooi, en je hebt er geen verkeer.

Waar droom je over?
Zozeer dromen, maar we gaan graag op vakantie met de caravan en dat wordt volgend jaar met onze Camper. Dit jaar zijn we met de caravan weer naar Frankrijk geweest, waarvan één week in de Franse Alpen en wel aan de voet van de Alpe d’Heuz. We zijn met de auto de Alpe d’Heus op geweest. Als je daar dan rijdt, krijg je steeds meer respect voor al die wielrenners die er tegenop/eraf fietsen.

Nu we met z’n tweeën gaan bespreken we niets. We rijden de eerste dagen zo’n 300 á 400 km en dan zoeken we een camping voor een overnachting.

joke lodeweges op vakantie

Waar mogen ze je voor wakker maken?
Eigenlijk nergens voor.

Waar doe je aan mee in de buurt?
Ik doe mee aan: toneel, buurtfeest, fietsroute en ik heb mij opgegeven om de cursus AED te gaan volgen.

Wat betreft het toneel speel ik nu 5 jaar mee. Ik heb zelf ooit een keer aangegeven dat als er een keer plek was dat ik wel mee wou spelen. Ze zochten nog een dame en zodoende ben ik door Willian Potman de (toen nog) regisseur benaderd. De laatste jaren hebben we hetzelfde groepje. Stefan Groothaar heeft vorig jaar zelf te kennen gegeven te willen stoppen, hiervoor in de plaats is Otto Scholman gekomen.

Ik vind het leuk om te doen en het leren gaat me redelijk makkelijk af. Je moet je tekst goed kennen. Door thuis de tekst hardop te lezen en dit heel vaak herhalen.

Hoe kijk jij tegen de aanschaf van AED Hulpverlening aan voor het Markelosebroek?
Ik vind dit een heel goed initiatief. Hopen dat je het nooit nodig bent, maar als je hiermee iemand het leven kunt redden zou dat mooi zijn.

Heb je iets opmerkelijks meegemaakt in de buurt?
Toen Arie met de hand in de freesmachine was gekomen en we met de auto met spoed naar het ziekenhuis moesten. Ik ben toen met een snelheid van wel 200 km over de A1 naar het ziekenhuis in Deventer gereden.

joke lodeweges met toren

Mis je nog iets in ‘t Brook?
Toen ik nog in Enter woonde ging ik even op de fiets naar de winkel om boodschappen te doen en dat kan hier in Brook niet zo goed en dat mis ik soms wel eens. Maar verder mis ik niets hoor.

Wat vond je van dit vraaggesprek?
Ik vond het leuk en gezellig.

Wim Kranenberg had nog een vraag aan jou: Kun je als Enterse wennen in het Maarkelse Brook?

Hier heb ik geen enkel probleem mee en ook nooit gehad. Je hebt niet veel verschil tussen Enter en Markelo, alleen de taal en daar hebben ze mij wel in bijgespijkerd.

Wie moeten we de volgende keer vragen?
Moniek Snellink “van Siene”

Heb je nog een vraag voor Moniek?
Ik vind dat ze goed kan zingen en playbacken, ik wil haar vragen of zij niet eens mee wil doen met het avondprogramma “de Soundmixshow” op Koninginnedag en dan het Maarkelsebrook wil vertegenwoordigen.

Arie heeft ook nog wel een vraag voor Moniek… ‘Moniek leert voor bakker en nu zou ik graag van haar willen weten hoeveel snee brood kun je van een heel brood snijden?’

Met weer een nieuwe naam en vraag op zak bedanken we Joke Lodeweges voor de gastvrijheid en voor dit gesprek en gaan we de volgende keer aan de kuier met Moniek Snellink.