Willem Greve

greve 1

We zijn dit keer bij springruiter Willem Greve aan de Hogedijk. We zitten lekker buiten en kijken uit over zijn prachtige plek onder aan de Kattenberg. Willem houdt niet van rommel, zegt hij later, en dat is ook te zien alles ligt er keurig strak bij.

Wanneer en waar ben je geboren?
Ik ben geboren op 26 februari 1983 in Haaksbergen.

Waar ben je opgegroeid?
Bij de watermolen in het buitengebied van Haaksbergen.

Heb je een relatie en kinderen?
Ik heb geen kinderen en woon samen met mijn vriendin Willemijn, die uit Limburg komt en zich onder andere ook bezighoud met paarden. Ja grappig hè, Willem en Willemijn.

Welke opleiding heb je gedaan?
Ik heb eerst het Atheneum gedaan, maar uiteindelijk de HAVO afgemaakt. Daarna ben ik op 18-jarige leeftijd in opleiding gegaan bij springruiter Henk Nooren.

Je zit in de paarden. Hoe ben je hierin terecht gekomen?
Ik ben ermee opgegroeid, ben er tussen geboren. Mijn vader is dierenarts en heeft een paardenkliniek en opfokbedrijf voor paarden bij de watermolen in Haaksbergen.

greve 2

Als je niet in de paarden had gezeten waar zou je dan de kost mee verdienen denk je?
Ik zou eerst zijn gaan studeren, geen technische richting, maar meer iets op management/sociaal vlak. In ieder geval iets met mensen.

Naast dit werk, doe je dan nog andere dingen, heb je bvb. nog hobbys?
Mijn weken zijn door de concoursen qua vrije tijd kort, maar ik ga wel wielrennen en in de weekenden als er tijd is met een aantal vrienden lekker zaalvoetballen bij de Waltakke.

Heb je nog tijd om op vakantie te gaan? En zo ja waar ga je dan graag naar toe?
Vakantie houden doen we in de wintermaanden, omdat het dan met de paarden het minst druk is. Meestal gaan we skiën, maar afgelopen winter zijn we naar de zon geweest.

IMG-201509 greve 2

Volgend jaar misschien Olympische Spelen in Rio met Carambole? Lijkt me een geweldige uitdaging?
Dit is een droom voor mij en de kans dat ik mee ga is natuurlijk altijd aanwezig, maar niet vanzelfsprekend. De top is heel breed. Op dit moment bestaat het team uit Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten. Dit team won in 2014 goud op het WK en dit jaar goud op het EK. Met hun heb ik een goed contact en de sfeer onderling is prima. Ik spreek ze regelmatig onder andere op de concoursen. Ik hoop het natuurlijk wel, maar hun paarden moeten natuurlijk wel gezond blijven. Dit kan op het laatste moment veranderen waardoor je alsnog geselecteerd wordt.

Je mag kiezen uit drie opties. Welke kies je en waarom:
Trekker/Fiets/Auto: Auto, want ik heb altijd haast en dit is voor mij het snelste vervoersmiddel.

Krant/TV/Internet: Krant, ik ben niet zo van de social media . Ik vind een gesprek van mens tot mens toch veel prettiger en socialer.

Zwart/Rood/Blond: Blond, mijn vriendin is blond.

Biefstuk/Karbonade/Frikandel: Biefstuk, dat vind ik het lekkerst.

Grolsch/Heineken/Borrel: Grolsch, lekker biertje uit deze streek, maar Heineken is ook prima.

Toen je vanmorgen wakker werd waar dacht je toen het eerst aan?
Niets bijzonders eigenlijk, een gewone maandag dus werkdag. En oh ja vanavond een interview.

IMG-20150930 greve

Waar mogen ze je voor wakker maken?
Om met mijn zussen dus met familie iets leuks te gaan doen. Ik heb twee zussen, één in Amsterdam en één in Nijmegen, drie neefjes, één nichtje en een jongere broer. Ik zie ze niet zo heel vaak door mijn drukke bestaan, maar als de kans er is vind ik het erg leuk om samen te zijn.

Hoe ben je eigenlijk in het Markelosebroek terecht gekomen?
Ik had paarden staan in Markelo bij7 Hills, de voormalige oude sporthal aan het Beukenlaantje. Ik kwam in gesprek met Tonny en Monique Zwienenberg die deze locatie aan de Hogedijk te koop hadden. Ik heb wat aanpassingen gedaan en hiermee mijn droom verwezenlijkt. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Een prachtige stek voor mij en de paarden met mooie uitrijmogelijkheden.

Aan welke activiteiten van de buurt doe je wel eens mee?
Op 1 januari de nieuwjaarsborrel op camping de Kattenberg.

Heb je contacten in de buurt?
Ik ben natuurlijk veel weg, maar heb goed contact met alle buren. Toen ik hier kwam wonen heb ik iedereen uitgenodigd en heb ik ze alles laten zien ( zelfs in de kasten ha ha). Het was gezellig onder het genot van een hapje en drankje.

Mis je nog iets in het Brook?
Glasvezel. Internet is traag en dat is zakelijk niet handig.

Wat vind je het mooiste plekje van het Brook?
Langs de Schipbeek. Heerlijk met het paard langs galopperen.

Bekijk je onze site wel eens? En wat vind je van dit item op de site?
Nee, nog nooit bekeken, maar ga dit item nu zeker bekijken.

Hoe is het in deze tijd met de verkoop van de paarden, en hoe kom je in contact met kopers?
In het hogere segment worden nog steeds hoge prijzen betaald. Je kunt het een beetje vergelijken met transfers van topspelers in de voetbal. Maar niet elke verkoop die ik doe levert natuurlijk altijd veel geld op. Je hebt tenslotte met levende have te doen en in een aangekocht jong paard moet je qua opleiding veel tijd steken en het dier moet zich uiteraard goed ontwikkelen.
Het contact loopt onder andere via een (inmiddels) goede vriend in Amerika. Via hem kom ik dan in contact met potentiële kopers en door de verkoop van goede paarden breidt het netwerk zich steeds verder uit.
Ook aan paardenliefhebbers als Atina Onassis en de dochter van Bruce Springsteen heb ik paarden verkocht . Ik spreek deze mensen ook regelmatig op de concoursen. Wel apart sta je s’morgens tijdens een concours bij het ontbijt naast Bruce Springsteen.
Soms maak je ook niet alledaagse dingen mee, zoals op concours bij de Fam. Glock (eigenaar van het springpaard London) in Oostenrijk, waar dan s’avonds voor genodigden even de zangeres Cher is ingehuurd. Leuk hoor om dat mee te maken.

Hoe kom je aan de paarden?
Ik heb een netwerk van mensen die mij wijzen op goede paarden waar ik dan naar ga kijken. Die koop ik dan eventueel en leid ze dan op voor de verkoop.

We hebben nog een vraag van Nelleke Wemekamp die we de vorige keer hebben geïnterviewd nl. hoe vond je het om Jumping Amsterdam te winnen? En ga je dit ook nog een keer proberen met een fokproduct van Greve?

 


Dit was het mooiste moment in mijn carrière tot nu toe. Super sfeer, ik won die barrage, echt een kippenvelmoment. Jaren van training en dan valt alles op z’n plek. De Arena zat helemaal vol. Koning Willem Alexander en koningin Maxima waren er ook. Echt top. De thuiskomst was geweldig op de rotonde stond al een spandoek en thuis hadden de buren alles versierd. Prachtig. Ja Carambole was zo goed . Het is een topper, we hebben een hele goede click met elkaar en in de ring al dat publiek, hij vind het allemaal geweldig. Ja en dit bereiken met een fokproduct van Greve zou natuurlijk het summum zijn. Misschien gaat dat ooit nog wel een keer lukken.

Wie wil je dat wij volgende keer vragen voor “kuier’n met”? En welke vraag heb je dan?
Mijn buurvrouw Bertha Jansen. En mijn vraag is: vertel eens iets over het verleden van de Hogedijk in twee zinnen.

Wat vond je van dit gesprek? En heb je nog iets wat je nog wit zeggen?
Leuk, en wat ik zo mooi vind is dat jullie allemaal zo actief zijn voor de buurt en van alles organiseren.

We krijgen nog een rondleiding door de stallen. Hij verteld nog het een en ander over de paarden. In de hengstenstal staat nog een grote, stoere, dominante hengst. Daarvan zegt Willem: Pas een beetje voor hem op, het is een hele goeie, maar hij is net als een grote getatoeëerde kerel in de kroeg. Je moet geen ruzie met hem maken, maar gezellig een biertje met hem drinken en dan gaat het prima. Ook maken we even kennis met zijn topper Carambole.

We maken nog een paar foto’s en bedanken Willem voor het leuke gesprek.